Multitasking nedir? Multitasking çalışanları nasıl etkiler?
Günümüz iş dünyasında sıkça karşılaşılan deyimler vardır. Onlardan birisi de multitasking. Çalışanların birçok işi yapması üzerine kurulan multitasking sistemine bizler de Molatik olduk. Multitasking nedir? Multitasking çalışanları nasıl etkiler?
Multitasking nedir?
Multitasking kelimesi, İngilizcedeki “multi” ve “tasking” kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Bu sözcükler, doğrudan çevrildiğinde çoklu işlem ya da çoklu görev anlamına geliyor. Multitasking, genel olarak “aynı anda birden fazla iş yapmak” olarak tanımlanıyor.
Toplantı esnasında bir yandan maillerini yanıtlayan, araç kullanırken telefonla konuşmaya çalışan ya da bir proje üzerinde çalışırken iş arkadaşına farklı bir konu hakkında bilgi vermek için uğraşan kişiler multitasking yöntemini uygulamış oluyor.
Multitasking çalışanları nasıl etkiler?
Beyin fonksiyonlarını yavaşlatıyor: Beyin, sadece tek bir işi yapmak için odaklanabilme yeteneğine sahip. Bu nedenle aynı anda birden fazla görev aldığında kendini zorluyor ve zarar görebiliyor. Üstelik İngiltere Üniversitesi’nin yaptığı araştırma sonucunda bu zararın kalıcı hasarlara bile yol açabildiği gözlenmiş.
Verimliliği düşürüyor: Bir işi tam anlamıyla bitirmeden farklı işlerle uğraşmak zaman kaybına yol açıyor. Bitirmeniz gereken proje üzerinde çalışırken bir yandan telefonla konuşup bir yandan akşam için plan yaptığınızda gün sonunda asıl amacınızın yarısına dahi ulaşamadığınızı fark edebilirsiniz. Verimlilik için doğru şekilde odaklanmak, dış etkenlerden sıyrılmak büyük önem taşıyor.
IQ seviyesini azaltıyor: Multitasking, beynin odaklanma işlevine hasar verdiği gibi IQ seviyesini de etkiliyor. Londra Üniversitesi’nin araştırmasına göre multitasking’e devam edenlerin IQ seviyesi, bağımlı kişiler ile aynı seviyeye kadar düşebiliyor. Bu da beyni karmaşık işlerle yormanın ne denli büyük bir sorun teşkil edeceğini kanıtlıyor.
Strese neden oluyor: Birden çok işi halletmeye çalışmak tamamlama sürecini sürekli olarak geciktiriyor. Bitmeyen, aksine çoğalan işler de kişiyi strese sürüklüyor. Multitasking nedeniyle ortaya çıkan hatalar da yine stres yaşamanıza neden oluyor.