Geri Dön
Manş Tüneli hangi kıtada?

Manş Tüneli hangi kıtada?

Manş Tüneli dönem dönem bilgi yarışmalarında karşımıza çıkıyor. Peki Manş Tüneli hangi kıtada? Manş Tüneli özellikleri nelerdir? İşte Manş Tüneli hakkında bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Manş Tüneli hangi kıtada?

Haberin Devamı

Manş Tüneli, İngiltere ve Fransa'yı denizden birbirine bağlamaktadır. Yani Manş Tüneli Avrupa kıtasındadır. Fransa ve İngiltere'nin ortak yapımı olan bir demir yolu tünelidir.

Manş Tüneli tarihçesi

Manş Denizi'nin tabanında kolayca tünel açılabileceğini düşünen bir Fransız mühendis, 1802'de Dover Boğazı'nda bir tünelin yapılmasını fikrini ortaya attı. O dönem Napolyon tarafından beğenilen bu fikir savaşlar yüzünden hayata geçirilemedi. 1880'lere gelindiğinde tekrar hayata geçirilmesi planlanan tünel, İngiltere'yi güvenlik açısından tehlikeye soktuğu gerekçesiyle tekrar durduruldu.

Manş Tüneli ne zaman açıldı?

1960'lara gelindiğinde, Fransa ve İngiltere, söz konusu tünelin yapılması için bir kez daha anlaştı. Ancak 1970'li yıllarda yüksek maliyetlerden ötürü İngiltere tünelin yapımını durdurdu. 1986 senesinde bir kez daha gündeme gelen proje, çeşitli Fransız ve İngiliz firmalarından oluşan şirketler birliği sayesinde hayata geçti. Manş Tüneli, 6 Mayıs 1994'te açıldı.

Haberin Devamı

Manş Tüneli özellikleri

Dover ile Calais'yi birbirine bağlayan Manş Tüneli 50.5 kilometre uzunluğundadır. Bu projede toplam 14 bin işçi görev almıştır. Tünelin yapımı esnasında milyonlarca taş, toprak ve çamurun atılması için kazı makineleri kullanılmıştır. Tünelin su altındaki bölümünün uzunluğu da tam olarak 38 kilometredir. Tünelde trenlerin sürüş hızı 160 km/h olarak belirlenmiştir. Dover ile Calais arasındaki yolculuk 20-25 dakika sürmektedir.

Milliyet

Milliyet

Milliyet

Milliyet

Milliyet

Milliyet

Milliyet

Benzer İçerikler