Makrobiyotik beslenme nedir? Makrobiyotik diyet listesi
Makrobiyotik beslenme Madonna, Gwyneth Paltrow gibi sağlığına dikkat eden ünlülerin benimsediği bir beslenme çeşididir. Peki makrobiyotik beslenme nedir? Makrobiyotik diyet listesi ve makrobiyotik beslenme hakkında bilgiler...
Makrobiyotik beslenme Japon kökenli bir beslenme çeşidi olup tarihi çok eskilere dayanıyor. 1800'lü yıllarda Japon ordu doktoru Sagen Ishizuka tarafından geleneksel beslenmeye karşı bir görüş olarak ortaya konmuştur. Şeker, süt ürünleri ve et gibi gıdaların bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğu fikriyle makrobiyotik beslenmeyi oluşturuyor ve tam tahıllı, işlenmemiş gıdaları ön plana çıkarıyor.
Makrobiyotik beslenme nedir?
Makro, kelime anlamı olarak büyük, uzun demek. Bios (biyotik kelimesinin kökü) ise yaşam anlamına geliyor. Makrobiyotik beslenme ise uzun yaşam için beslenme olarak tanımlanabilir.
Makrobiyotik beslenmenin temelinde katkı maddesi olan besinlerden, işlenmiş gıdalardan, konserve, alkol, rafine şeker, bal, çikolata, pekmez gibi yüksek enerjili gıdalardan uzak duruluyor. Ayrıca kırmızı ve beyaz et, yumurta, süt, peynir gibi besinleri de olabildiğince azaltıyor.
Özetle bu beslenme çeşidi Yin-yang felsefesine uygun şekilde aşırı besinleri reddediyor. Aşırı Yin besinler olan şeker, baharat alkol ve aşırı Yang olan besinler et, yumurta ve peynirin metabolizma üzerinde fazlaca etkili olduğu için zamanla rahatsızlıklara yol açacağı düşünülüyor.
Makrobiyotik diyet listesi
- Makrobiyotik diyet listesi tam tahıllı besinleri temele oturtuyor.
- Yüzde 50-60 civarı esmer pirinç, arpa, yulaf, buğday, kara buğday, mısır, çavdar ve bu tahıllardan yapılmış gıdalar,
- Yüzde 20-30 civarı toprakta ya da deniz altında yetişmiş taze mevsim sebzeleri (çiğ tüketmek şartıyla)
- Yüzde 5-10 civarı mercimek, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi kurubaklagiller
- Yüzde 5 civarı meyve, balık, deniz ürünleri ve pirinç şurubu, arpa maltı, elma suyu gibi doğal tatlılar. Aynı zamanda tahin, soya sosu, elma sirkesi gibi soslar.
- Haftada bir ya da iki kez ise beyaz etli balık.