Lazarus refleksi nedir?
Lazarus refleksi bir şekilde aşina olduğumuz bir kavram peki hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? Lazarus refleksi nedir? Lazarus refleksi nasıl ortaya çıkmıştır?
Bir hastanın morgda dirildiğine ya da henüz hayatını kaybetmeden morga gönderildiğine dair haberlere çok sık rastlamışızdır. Peki gerçekten bu mümkün mü? Hasta dirilebilir mi?
Adını Lazarus'tan alıyor
Lazarus refleksi ya da Lazarus belirtisi olarak adlandırılan bu durum, beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerde meydana gelen hareketler, reflekslerdir. Bu fenomen, adını İncil'de geçen Lazarus'tan alır çünkü Yuhanna İncili'nde İsa'nın Lazarus'u ölüyken dirilttiğinden bahsedilir.
Yeniden doğrulma hareketi
Yuhanna İncili'ne göre hastalanan Lazarus'un kız kardeşleri İsa'ya haber gönderiyorlar ve ağabeyleri Lazarus'un iyileşmesini istiyorlar. Ancak İsa yetişemiyor. İsa, eve ancak Lazarus'un ölümünden dört gün sonra varıyor. Rivayete göre mezarında dört gündür ölü olan Lazarus, İsa sayesinde diriliyor ve daha sonra sağlıklı bir hayat sürmeye devam ediyor. Bu refleksin ismi de hayatını kaybeden kişinin yeniden doğrulurcasına hareketlenişi nedeniyle adını Lazarus'tan alıyor.
Nefes alıp verme
Lazarus belirtisi, Lazarus refleksi tam olarak nedir? Lazarus refleksi esnasında beyin ölümü yeni gerçekleşmiş kişinin iki eli havaya kalkıyor, hastanın kolları göğüs üzerine adeta Mısır mumyalarına benzer bir şekilde çapraz hale geliyor. Daha sonra kollar yine eski yerine geri dönüyor. Bu hareket esnasında kısa kısa nefes alıp vermeler ya da tüylerin diken diken olması gözlemlenebiliyor.
Yüzde 39'unda görülmüş
Lazarus belirtisi bir omurilik refleksi olarak adlandırılıyor. 2000 yılında American Academy of Neurology dergisinde yayınlanan bir çalışmada, solunum cihazından ayrılan beyin ölümü hastalarının yüzde 39'unda Lazarus refleksi gözlenmiş. Lazarus refleksi oluşması için beyin aktivitesi gerekmiyor.