Kırık kalp sendromu nedir?
Kırık salp sendromu, nadir görülen bir hastalık olsa da yine de birçok insan tarafından merak ediliyor. Çünkü belirtileri, kalp krizi belirtileri ile oldukça benzerlik gösteriyor. Peki kırık kalp sendromu nedir? Kırık kalp sendromu belirtileri nelerdir? İşte merak edilenler...
Kırık kalp sendromu nedir?
Kırık kalp sendromu, nadir görülen bir hastalıktır. Aşırı duygusal yüklenme veya stres karşısında gelişebilen bu hastalık " Takutsobo Kardiyomiyopatisi" veya "stres kardiyomiyopatisi" olarak da bilinir. 1990 yılında Japonya'da keşfedilmiştir. İyi huylu bir hastalıktır ve %95 oranında tam iyileşme gösterir. Aniden ortaya çıkan göğüs ağrısı, iskemik EKG değişiklikleri, kardiyak enzimlerdeki hafif değişiklikler adeta kalp krizini taklit eder, ancak bunlar birbirinden tamamen farklılardır.
Kırık kalp sendromu belirtileri nelerdir?
Sendrom yaşandığı sırada hasta, kalp krizi geçiriyormuş gibi hisseder, bu yüzden bazen bu ikisi karıştırılabilir. Kırık kalp sendromu belirtileri şu şekildedir:
- Kalpte sıkışma hissi
- Terleme
- Aşırı stress, üzüntü ve yorgunluk hissi
- Vücut dengesini kaybetme
- Sol kola yayılan ağrı hissi
Kırık kalp sendromu nasıl tedavi edilir?
Hastalar hastaneye baş vurduklarında görülen belirtiler ilk olarak kalp krizini akla getirir. Bu hastaların kan değerleri, EKG ve anjiyografi sonuçlarına göre tanı konulabilir. Tedavi akut semptomların giderilmesi yönünde, yani destekleyici tedavi yapılır. Hafif vakalarda tedaviye gerek bile duyulmaz, ancak ağır vakalarda agresif bir tedavi uygulanmalıdır.