İşkolik kime denir? İşkolik olmanın özellikleri nelerdir?
İşkolik kelimesini muhakkak duymuşuzdur gündelik hayatta. Peki işkolik kelimesinin anlamını gerçekten biliyor muyuz? İşkolik nedir, işkolik kimdir? İşkolik olmanın özelliklerini araştırdık...
İşkolik kelimesindeki kolik tıpkı alkolik'teki gibi bağımlılık vurgusu veriyor. Peki işkolik kime denir?
Mükemmeliyetçilik
İşkoliklik birçok yerde karşımıza çıkıyor. İşkolikliği insanlarla ilişkileri bozacak derecede sürekli çalışma ve çalışmak için duyulan aşırı ve kontrol edilemez bir ihtiyaç olarak özetleyebiliriz. İşkolik kişi aşırı çalışan, aşırı çalıştığı için de diğer aktivitelerden uzak kalan kişilerdir. Bu iş bağımlılığından ötürü diğer insanlarla arasında problemler yaşayan kişileri mükemmeliyetçi, aşırı düzenli olarak özelliklerle ifade edebiliriz.
Motivasyon farkı
İşkolik olmak çoğu zaman çalışkan olmakla karıştırılıyor ancak işkolik olmakla çalışkan olmak arasında önemli farklar bulunuyor. Hem işkoliklik hem de çalışkanlığın ortak özelliği uzun çalışma saatleridir. Fakat söz konusu motivasyon faktörü olduğunda işkoliklik ve çalışkanlık birbirinden keskin bir şekilde ayrılıyor. Çalışkan kişinin motivasyonu üretmek, işkolik olan kişinin motivasyonu ise başarı ve iş bitirme diyebiliriz.
Mutsuzluk ya da uyku problemleri
İşkolik olan insanlar kendilerini stresli bir yaşantı içine dahil ettikleri için bir süreden sonra karşımıza tükenmişlik durumu çıkar. Çalışma alışkanlıklarını, sistemlerini düzenlerken çeşitli problemlerle karşılaştıklarından ötürü kendilerini hem fiziksel hem de ruhsal açıdan zorlarlar. Bu durum da gerek maddi gerekse manevi problemlere sebep olmaktadır. Birçok işkolik, ilişkilerinde başarısız olur. Mutsuzluk, uyku problemi, depresyon, ağrılardan yakınma ve öfke patlamaları gibi sorunlarla boğuşurlar.
'Düzenim yoksa her şey kötü olur'
İşkolikliğin daha detayına indiğimizde anksiyeteyle karşılaşmamız mümkündür. İşe ayırdığı enerjiyi başka bir alana doğru kanalize etmeye çalışan kişi boşluğa düşeceği için böyle büyük bir sorunla yüzleşmek yerine daha çok işle ilgilenmeyi seçiyor, bu durum da onun daha fazla işkolik olmasına yol açıyor. Kaygılardan ötürü işle doldurduğu boşluğun boşluk olarak kalmasından hoşlanmayan kişilerin kafalarındaki soru işaretleri ise özetle şunlardır: "Düzenli olmadığım takdirde kontrolü kaybedebilirim. Var olmak için kurallara ve bir düzene ihtiyacım var. Belirli bir sistemim olmadığı takdirde her şey felaketle sonuçlanır. Performansımdaki en basit bir hata bile büyüyüp çığa dönüşebilir."
Stresi azaltır
İşkolik bir kişiyle iletişim halindeyseniz, iş yerindeki sistem ve o sistem içerisindeki konumu netleştirmek önemli bir çözüm yoludur. İşkolik bir yöneticiyle karşı karşıyaysanız, rol çatışmaları ya da rol belirsizliği veya aşırı sorumluluk alma gibi konuların çözümlenmesi önemlidir. Sizin işten beklentiniz ya da kapasiteniz ne kadar netse işkolik kişinin yarattığı baskı da o denli azalır. İş dışında geçirilen vakit, çalışanların iş dışında birbirlerini daha iyi tanımaları iş yerinde stresi azaltmakta yardımcı olur.