
İnternette fenomen olup fenomenleri eleştirmek ne kadar mantıklı?
Günümüz dünyasında fenomenler hayatımıza bir anda girdiler. İnternette ünlenen isimleri ister istemez tanımaya başladık. Ancak olay o kadar karmaşık hale geldi ki internette fenomen olup, fenomenleri eleştirenler ortaya çıktı. Molatik olduğumuz konu fenomen eleştiren fenomenler…
Önce Facebook, sonra Twitter, Vine, Instagram, TikTok derken hayatımızı ele geçirdi sosyal mecralar. İster istemez en az birini kullanmak zorunda kalıyoruz. Haliyle etkisi de doğrudan oluyor hayatımıza. Sosyal mecraların hayatımıza kattığı olgulardan birisi de fenomenler. Zamanında sosyal medyayı iyi değerlendiren kişiler, zaman içerisinde büyük takipçi kitlelerini çekmeyi başardılar. Ancak son dönemde ortaya çıkan bir durum var, fenomenlerin fenomenleri eleştirmesi.
Haklılık payı var
Öncelikle yapılan eleştiriler, söyleyen kişi dışında ele alacak olursak oldukça haklı cümleler. Adını duyurmak için çeşitli şaklabanlıklar yapanlar, atacağı fotoğrafla gündeme gelmek isteyenlerle dolu bir mecra sosyal medya platformları. Haliyle daha düne kadar sokakta minibüste göreceğimiz tipler sosyal medyada bir anda fenomen olabiliyor. Hem de hiçbir çaba, emek sarf etmeden. Çoğu zaman isimleri geçtiğinde “Kim o ya?” dediğimiz de oluyor. Gayet normal çünkü adım başı fenomene denk geliyoruz.
Oradan gelip orayı mı eleştirmek?
Ancak söyleyen kişiye baktığımız zaman olay biraz karışabiliyor. Birinci sorun eleştiriyi yapan kişinin de bu tarz eylemler ile fenomen hale gelmesi. Sonuçta eleştirdiği kesim kendisi gibi aynı işleri yaparak fenomen haline geliyor. Sen tutup da iyi işlerle adını duyursan neyse lakin öyle bir durum da yok.
İkinci sorun ise eleştiri dili. İnsanlara saldırarak eleştiri yapılmaz. Haklı durumda olsanız bile kullanılan dil insanı haksız konumuna sokabiliyor. Eleştiri dili olumlu ya da olumsuz olsun yapıcı olmalıdır.
Belki de bunlar reklam içindir. Olabilir…