Hipokondriyazis nedir? Hipokondriyazis belirtileri nelerdir?
Son zamanlarda oldukça sık araştırılan bir kelime Hipokondriyazis. Peki hastalık hastalığı olarak da bilinen Hipokondriyazis nedir? Hipokondriyazis belirtileri nelerdir? İşte merak edilenler...
Hipokondriyazis Nedir?
Hipokondriyazis, ciddi bir tıbbi hastalığa yakalanma korkusudur. Bu bozukluğu olan bir kişi, normal duygulanımları, bedensel fonksiyonları ve hafif semptomları, bir hastalık belirtisi olarak, çok kötü bir sonucu olarak yorumlama eğilimindedir.
Örneğin, bir kişi sindirim, terleme veya cilt üzerindeki bir işaretin normal seslerinin ciddi bir hastalık belirtisi olabileceğinden korkabilir.
Hipokondriyazisi olan bir kişi, özellikle kardiyak veya sindirim sistemleri gibi belirli bir organ sistemi ile ilgili olabilir. Bir doktorun reasüransı ve hatta eksiksiz bir tıbbi değerlendirme genellikle kişinin korkularını sakinleştirmeyecektir. Ya da eğer onları sakinleştirirse, başka endişeler günler sonra ortaya çıkabilir.
Genel olarak, bu bozukluğa sahip insanlar “somatik sanrılar” geliştirmezler (gerçekte tamamen boşanmış olan sağlık hakkında fikirler). Bu bozukluğun ortak bir bakış açısı, sağlık kaygısının o kadar büyük olmasıdır ki, reasürans sadece en iyi ihtimalle geçici olarak yararlıdır. Hastalar korkularının abartılı olma ihtimalini kabul edebilir. Ancak, “yanlış bir şey” olmadığını söyleyenleri kabul etmeyebilirler.
Daha az sıklıkla, bir kişi bir uyuşturucu veya mali yardım almak veya bazı iş veya yasal sorumluluktan kaçınmak gibi belirgin bir kazanç elde etme konusunda hastalığa yakalanabilir. Birisinin bilinçli olarak bu gibi avantajları aradığı durumlarda, duruma kötü muamele denir. Fakat hipokondriyazis rahatsızlık verici değildir. Hipokondriyaziste, hasta davranmıyormuş gibi davranıyor. Hastalığın gerçek olduğuna ve gerçekten hastalandığını düşünüyor.
Hipokondriyazis belirtileri nelerdir?
Hipokondriyazis belirtileri şunlardır:
- Ciddi hastalığı olan meşguliyet
- Vücut semptomlarının yanlış yorumlanması
- Tıbbi güvenceye rağmen kalıcı korku
- Sanrıların ya da psikozun yokluğu
- Klinik rahatsızlık veya fonksiyonel bozukluk