
Hipodrom nedir?
Antik Yunan ve Roma döneminden beri hayatımızda var olan hipodromlar, birçok insan tarafından araştırılıyor ve tarihi merak ediliyor. Öyle ki Antik Yunan'ın en büyük hipodromu İstanbul'da. Peki tam olarak hipodrom nedir? Gelin Molatik olalım...
Hipodrom nedir?
Hipodrom, eski Yunanca «hippos» (at) ve «dromos» (koşu) kelimelerinden meydana gelmiştir. Antik Yunan ve Roma'da at ve araba yarışlarının yapıldığı yerdir. Roma'da sirk olarak bilinen hipodrımların en ünlüsü Circus Maximus'tu. Hipodrom alanı U biçimindeydi ve kenarlarında, basamaklar hâlinde yükselen oturma sıraları bulunurdu. Ortada, çevresinde yarışan arabaların döndüğü alana Spina denirdi. Antik dünyanın en büyük hipodromu ise, bugünkü Sultan Ahmet meydanında bulunan Konstantinopolis hipodromudur.
Hipodromun eni 117, boyu 480 metreye, kapasitesi de 100 000 kişiye ulaşıyordu. Kuzey ucundaki girişte büyük kemerli yapılar, duvarlarda çok sayıda heykel vardı. Ortada, Spina'da, bazıları günümüzde de bulunan anıtlar bulunurdu. Bunlardan birisi, İstanbul'daki en eski tarihî eser olan, Büyük Theodosius tarafından diktirildiği için onun adıyla anılan dikilitaştır.
En eski hipodromlar eski Yunanistan'da Atina, Delphoi, Korint, Delos kentlerinde bulunuyordu. Fakat bunların hepsi zamanla yok oldu. Bugüne ulaşabilen yalnız Arkadya'daki Likez Hipodromu'dur. İstanbul'da Sultanahmet Camii'nin önünde uzanmış olan Atmeydanı, Bizans döneminde yapılmış en büyük hipodromlardan biridir ve 375 m uzunluğunda ve 85-95 m genişliğindedir. Genel olarak ise hipodromların uzunlukları ortalama 180-200 m arasında, genişlikleri ise 120 m kadardır.