Hiç denemeden 'Suşi sevmiyorum' diyen insanlar neden ön yargılı?
Uzakdoğu mutfağı denildiğinde akla gelen ilk yiyecek bellidir. Çok net bir şekilde akla gelen ilk şey suşi... Dışı siyah içi beyaz, klasik bir görüntü akla geliyor. 'Sakın yeme sağlıklı değil' diyeni mi dersiniz yoksa 'Mideme dokunuyor' diyeni mi... Herkes ahkam kesiyor. Peki bu kadar dışlamamızın sebebi ne?
Arkadaşlarım, suşi sevdiğimi öğrendikleri zaman verdiği tepki aynı: "Ben sevmiyorum."
Soruyorum, "Peki denedin mi hiç?"
Ve o malum cevap:
"Hayır..."
Daha önce bamya sevmeyeni, bezelye sevmeyeni duydum.
"Niye sevmiyorsun?" dediğimde cevap aynı: "Tadı hoşuma gitmiyor..."
Bana göre yine anlamlı değil ama anlayışla karşılayabiliyorum.
Çünkü neden?
Tatmış, denemiş.
Ama bir yiyeceği daha tatmamışken, denememişken hakkında kesin bir karara sahip olup "Sevmiyorum" demek fazlasıyla anlamsız değil mi?
Biz neden suşiyi denemeden "Sevmiyorum" diye ötekileştiriyoruz?
Neden suşiyi dışlıyoruz?
"Çünkü çiğ balık" deniliyor.
Ki suşi hakkında en ufak bir bilgisi olan insan aslında "Çiğ balık"tan ziyade daha farklı bir şey yediğini farkında.
Ama bilinçaltımıza "Balık çiğ olur mu?" diye öyle bir kodlanmış, öyle bir işlenmiş ki suşi direkt kafadan ön yargılı olarak yaklaşılan bir yiyeceğe dönüşmüş durumda.
Doğru mu bu?
Elbette değil.
Üstelik balık seven insan bile "Balığı ben çiğ sevmiyorum" diyor.
Yahu suşinin de binbir çeşit hali var.
Dışında yosun var ama bildiğimiz yosun değil.
İçinde balık var ama sandığınız kadar çiğ değil.
Neden bu kadar ön yargılıyız?
Derdimiz ne?