Fregoli sendromu nedir? Fregoli sendromu belirtileri nelerdir?
Fregoli sendromunu psikolojik rahatsızlıklar sıralandığında duymuşuzdur. Peki fregoli sendromu nedir? Fregoli sendromu nasıl bir rahatsızlıktır? Fregoli sendromu belirtileri nelerdir? İşte fregoli sendromu hakkında bilmeniz gerekenler...
Fregoli sendromu her şeyden önce sanılanın aksine dünyada nadir görülen psikolojik bir rahatsızlıktır. Fregoli sendromunda bir kişinin yüzünü çevredeki herkesin yüzünde görmek ve hatta daha da ileriye gidilerek o kişinin herkesin kopyası olduğunu sanmak söz konusu. Örnek olarak Fregoli sendromuna yakalanmış bir kişi, kendisi haricinde çevrede bulunan herkesin aynı kişi olduğunu düşünüyor. Ve korkuya kapılıyor, herkesin kötü kişiler tarafından ele geçirildiğini düşünüyor.
Fregoli sendromu belirtisi gösteren kişiler, yaşadıkları korkuyla kılık değiştirmiş kişiler tarafından taciz edildiğini düşünüyor ve taciz edilme paranoyaları yaşıyor. Fregoli sendromunda kişiler, kendilerine zarar verecek kişiler arasında uzaktan tanıdığı ya da en yakın arkadaşlarını dahi bir tehdit olarak algılarlar.
Herkese şüpheyle yaklaşılmasına sebep olan ve kuşkuculuğun doruklarında gezinilen fregoli sendromu Türkçede binbir surat sendromu olarak da anılmaktadır. Sendrom ilk defa 1927'de genç bir kadının tiyatroda izlediği aktör tarafından takip edildiğini iddia etmesiyle ortaya çıkmıştır. Psikolojik rahatsızlık, araştırmalar sonucunda tıp tarihinde kendine yer edinmiştir. Hastalığa adını dolaylı yoldan veren aktör ise 1867-1936 yılları arasında yaşamış olan İtalyan aktör Leopoldo Fregoli'dir.
Fregoli sendromu birçok psikolojik rahatsızlık gibi ileri boyutlara gitmeden mutlaka bir doktor kontrolü altında takibi yapılması gereken bir hastalıktır. Fregoli sendromu yaşayan kişilerde, beyindeki duyguları kontrol eden bölge olan limbik sistem ile insan yüzlerini hatırlatan bölgeleri arasında aşırı derecede bağ bulunmaktadır. Bundan ötürü de gördükleri herkesi aynı kişi sanmakta ve yanılsama yaşamaktadırlar.