Folklor nedir?
Sözcük ilk kez 1846 yılında İngiliz bilimci William j. Thomas tarafından kullanılmıştır. İngilizcedeki folk (halk) ve lore (bilim) ya da bilgi sözcüklerinin birleşimiyle oluşmuştur. Türkçede ise aynı anlama gelen "halk bilimi" kullanılmaktadır. 1878 yılında İngiltere'de kurulan "Folklore Society" adlı bir dernek, folklor sözcüğünün bir bilim dalına dönüşmesine önemli katkıda bulunmuştur. Fransa, Rusya, İskandinav ülkeleri ve Portekiz'de de bu sözcük aynı biçimde kullanılmaktadır. Almanca konuşan ülkelerde ise yaklaşık aynı anlamı içeren "Volkskunde" deyimi yerleşmiştir.
Toplumların kendine özgü yapılarını inceleyen en temel bilim dallarından biri olarak folklor, oldukça geniş boyutlar içermektedir. Yaşam biçiminden politikaya ve sosyolojiye dek birçok ayrıntıyı içinde barındıran folklor, insana ilişkin incelenmesi gereken en önemli bilim dallarındandır. Her toplumun kendine özgü bir yapısı olmasından dolayı folklorun tanımlanması ve içeriğinin belirlenmesinde ülkelerin bilginleri kendi toplumlarının yaşayışına ilişkin değerlendirme yoluna gitmişlerdir.
Halk biliminin etnoloji, sosyoloji, sosyal ve kültürel antropoloji, edebiyat, psikoloji, dilbilim, dinbilim, tarih, dinler tarihi, sanat tarihi, coğrafya, tıp, hukuk vb. bilimlerle yakından ilişkisi vardır ve gerektiğinde bu bilim dallarının yöntem ve bulgularından yararlanır.