Fenomen nedir? Fenomen ne demektir?
Hayatımıza giren kelimeler teknoloji ile daha da çok oldu. Bunlardan birisi de fenomen. Youtube, Instagram, Twitter gibi mecralarda ünlü olanlara fenomen demeye başladık. Peki, fenomen nedir? Fenomen ne demektir? Molatik olalım…
Fenomen nedir?
İnternetin hayatımıza soktuğu kavramlardan birisi de fenomen. Birçok kişi de “Fenomen nedir?” diye araştırma yapıyor. Büyüleyici olan harika şeylere veya insanlara fenomen denir. Son zamanlarda halk arasında oldukça yaygın hale gelen bu ifadenin kullanımına bir örnek “İnternet fenomeni”dir. Bu ifade, internetteki herkesin bu fenomeni takip ettiğini, beğenildiğini ve ünlendiğini açıklamaktadır.
Bir fenomen, değerleri ve düşünceleri akranlarından, çevreden veya toplumdaki insanlardan daha değerli olan bir insandır. Ayrıca daha ön planda yer alır. Son zamanlarda yaygınlaşan bu ifadenin en yaygın kullanımı, internet fenomenleridir. Birçok sosyal ağda bulunurlar ve yüksek bir izleyici kitlesine, onların tavsiyelerine ve bilgilerine büyük önem veren takipçilerinin hayranı olurlar.
Sosyal ağlarla ilgilenen çoğu kişi bir fenomen olmak ister, ancak fenomen olmak göründüğü kadar kolay değildir. Her şeyden önce, belirli bir alanda odaklanmanız ve uzmanlaşmanız gerekir. Çok çeşitli konularla ilgileniyorsanız, bir uzman düşünmeniz gereken bir düzeyde bilgi edinmek sizin için zor olacaktır. Tek bir sosyal platformla çalışmaya başlamanız işinizi kolaylaştıracaktır.
Fenomen ne demektir?
Fenomenin sözlükteki karşılığı ise “Şuur karşısında belirdiği, idrak ve imkân sınırlarının içine girdiği kadarıyla varlık, görüngü, olay, hâdise.” demek. Bilinenden farklı bir anlamı bulunmakta.
Felsefede somut, algılanabilir ve denenebilir olay ve nesne demektir. Bir nesne, olay ya da sürecin nesnel gerçekliğini vurgulayan bir ifadedir. Kant, fenomeni duyularla algılanamayan mutlak gerçek anlamında kullandığı numen terimine karşıt olarak, duyularla algılanabilen şeyler için kullanmıştır. Edmund Husserl'e göre ise fenomenolojinin ele aldığı konu, algısal ve deneysel nesneler dünyası değil, nesnelerin özüdür.