Faiz nedir? Faiz oranları ne kadar?
Faiz nedir? Faiz nasıl hesaplanır? Bankaların faiz oranları nedir? İşte faiz hakkında bilinmesi gerekenler...
Faiz, borç alanın kişi ya da mevduat finans kuruluşunun borç verene ya da mevduat sahibine borca konu olan tahvilin satışı sonucu elde edilen gelir oranıdır. Faiz, ana para dışında kalan ve alacaklı ya da üçüncü taraflara ödenen ek gelir kalemidir. Faiz, bir şirkette dönem içi elde edilen kardan ortakların pay alma hakkı olan temettü kapsamının dışındadır.
Sıradan vatandaşlar faizi genellikle bankalara öder. Müşterinin bankaya yaptığı ödeme, bankadan alınan ana paradan daha fazladır. Böyle bir durumda banka, müşteriye sattığı para üzerinden faiz kalemi ile gelir elde eder. Aynı şekilde müşteri, bankaya yatırdığı ya da ödünç verdiği paradan faiz elde eder.
Faiz, kar ile aynı anlamı taşımaz. Faiz, parayı ödünç veren kişi tarafından alınır. Kar ise bir malın, yatırımın ya da girişimin, maliyeti dışında kazandırdığı para anlamına gelir.
Faiz oranı nasıl hesaplanır?
Faiz oranı, ödünç alınan ya da ödünç verilen tahvilin ödeme dönemi üzerinden ödenecek ya da alınacak faiz tutarına eşittir.
Bileşik faiz nedir?
Bileşik faiz, her dönemde kazanılan faizin anaparaya eklenerek hem anapara hem de anapara üzerinden kazanılan faiz üzerinden kazanılan faiz türüdür.
Faiz oranları nedir?
13 Eylül 2018 tarihinde toplanan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,75’ten yüzde 24’e yükseltilmesine karar verdi. Böylece 1 haftalık borç verme faiz oranı yüzde 24 olarak belirlendi. Para Politikası Kurulu'nun bir sonraki toplantısı 25 Ekim 2018 günü gerçekleştirilecek.
Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu