Emboli nedir?
Aslında adını çok fazla duyduğumuz bir kelime Emboli. Fakat yine de beyin, akciğer, kalp gibi organları doğrudan etkileyen bir hastalık olan Emboli, birçok kişi tarafından araştırılıyor. Peki Emboli nedir? Gelin Molatik olalım...
Emboli nedir?
Emboli, kan pıhtılaşması, hava kabarcığı ya da yabancı bir madde yüzünden arterlerin tıkanmasına denir. Vücudumuzda yer alan doku ve organların oksijen ihtiyacı kan dolaşımıyla sağlanır. Ancak emboli; beyin, akciğer, kalp gibi önemli organları etkilediğinde organ, işlevinin büyük bir kısmını hatta tamamını bile kaybedebilir. Bu durum, ciddi komplikasyonlara neden olabileceği gibi ölümcül sonuçlar da doğurabilir.
Emboli belirtileri tromboz belirtilerine benzerlik göstermekle birlikte ikisi de farklı rahatsızlıkları ifade ederler. Tromboz; kan damarlarında kan pıhtısı ya da trombüs gelişimi sonrasında damarlarda kan akışının yavaşlaması durumudur. Tromboembolizm ise kan pıhtısındaki emboli yüzünden kan akışının ciddi anlamda azalmasıdır.
Emboli tedavisi ne kadar sürer?
Doktor tarafından reçete edilen ilaçların en az 6 ay boyunca kullanılmaları gerekir. 6 ay sonra hastadaki kanama riski doktor tarafından değerlendirilir ve doktor, yeni bir ilaç reçete edebileceği gibi tedaviyi de sonlandırabilir.
Emboli öldürür mü?
Kandaki pıhtılaşma, akciğer, kalp ve beyin gibi ciddi organlara ulaştığında emboli öldürebilir.