Geri Dön
Ego nedir?

Ego nedir?

Ego kelimesi sıklıkla karşımıza çıkıyor. Peki egoya dair neler biliyoruz? Ego nedir? Ego nasıl dizginlenir? İşte ego hakkında bilmeniz gereken bilgiler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Ego nedir?

Ego, Latinceden gelen bir kelime. Anlam olarak 'benlik', 'bencillik' ve 'ben' gibi ifadeleri karşılıyor. Ego, Sigmund Freud'la özdeşleşen bir psikanaliz terimi. İnsanın kişisel özelliklerini koruyarak bilinçaltı isteklerinden bazılarına izin verme hali.

Egosuz insan olur mu?

Ego kelimesi günlük hayatta, popüler kültürde sıklıkla karşımıza çıkıyor. Ve çoğunlukla olumsuz anlam taşıdığı varsayılıyor. Ancak bu doğru değil. Ego denildiğinde her ne kadar insanların aklına olumsuz şeyler gelse de, aslında bu kavram her insanda mevcut olan bir durum. Yani egosuz bir insandan bahsetmek mümkün değil.

ID, ego ve süperego

ID, ego ve süperego, insan zihninin katmanlarını oluşturur. Bu katmanlar her ne kadar birlikte yer alsa da, farklı düzlemlerde etkindirler. ID, zevk temelli isteklerin çıkış noktasıdır. En ilkel benliktir. Ana kaynağı cinsellik ya da açlık gibi ihtiyaçların doyurulmasıdır. Ego ise bu ID'nin isteklerini gerçekliğe dönüştüren kısmıdır. Bu noktada savunma mekanizması devreye girer ve ID dengelenir. Süperego ise kültürel adetlerin içselleştirilmesidir. ID'nin talepleriyle çatışma halindedir, tabuları savunur.

Egonun temel görevi

Egonun temel görevi, kişilerin içgüdüsel ihtiyaçlarını ifade eden ID ile gelenekleri temsil eden süperego arasındaki dengeyi korumak. Yani ego, kişilerin toplum içerisindeki konumunu belirleyen önemli bir denge unsuru. Kişilerin toplum içerisindeki güvenliğini sağlama şansına sahip olan ego şayet dizginlenmezse, kişilerin saldırganlaşması ve toplum içerisinde aykırı bulunabilecek davranışlarda bulunması beklenebilir.

Ego nedir

Ego nasıl anlaşılır?

Kontrol altında tutulmayan ego, etkilerini kişilerin konuşmalarında, davranışlarda gösterir. Psikologlar, egonun fazlasını kişilik bozukluğu olarak değerlendirir. Egoist olarak adlandırılabilecek bir kimse, kendisini dünyanın merkezi olarak kabul eder. Bu şekilde kendisine bir dünya yaratır. Ve o dünyada en haklı, en değerli kimse yine kendisidir. Bu düşünce sistemi empatiden yoksun olduğu için sağlıklı değildir.

Egoistlerin özellikleri

Egoist olarak adlandırabileceğimiz kişiler kibirli, öfkeli ve kindardırlar. Çoğunlukla 'ben' diyen bu kişiler ego dengesi sağlayamadığında bu durum çevreleri tarafından fark edilir. Çünkü ID ile süperego arasında denge kuramadıkları için aşırı davranışlar sergilerler. Diğer insanlara tepeden bakan tutumları nedeniyle tepki toplarlar.

Egoistlerin sıklıkla kurduğu cümleler

  • En iyiyim
  • En güzelim
  • En başarılı benim
  • Önce benim isteklerim ve mutluluklarım gelir
  • Ben kimseden özür dilemem
  • Ben kimsenin ayağına gitmem
  • Ben hata yapmam
  • İsteyen konuşur, isteyen konuşmaz
  • O kim ki bana akıl veriyor

Fazla egonun zararları

Ego, yani benlik duygusu aslında herkesin doğasında var. Egosal problemlerde kişi kendi istekleriyle toplum tarafından algılanma biçimi arasındaki çelişkiyi hesap edememe sıkıntısı yaşıyor. Dolayısıyla fazla egonun en büyük zararı sosyal hayatta etkisini gösteriyor. Kişiler, kendilerine aşırı değer biçip masalsı bir evrende yaşadıklarına kendilerini inandırdıkları için insan ilişkilerinde ciddi problem yaşıyorlar.

Benzer İçerikler