Geri Dön
Dünya tarihine damga vuran kadınlar

Dünya tarihine damga vuran kadınlar

Bilgisayarın icat olmasını sağlayan kişinin bir kadın olduğunu biliyor muydunuz? Ya da nükleer füzyon konusunun bu kadar ilerlemesini sağlayan kişiyi? Onların kim olduğunu birazdan öğreneceksiniz...

Eda Özdemir
Eda Özdemir

Bilgisayarın anası: Ada Lovelace

Haberin Devamı


Ünlü İngiliz şair Lord Byron’ın kızı Ada Lovelace, bilgisayar tarihinin ilk öncülerinden biri. Asıl adı Augusta Ada Byron King olan Ada Lovelace, 10 Aralık 1815’te Londra’da doğdu. Ada’nın annesi, kocasında delilik olarak gördüğü davranışlarını kızının da geliştirmemesi için onu matematik ve mantık ile iç içe yetiştirdi. Ada özel olarak 19. yüzyılın ünlü araştırmacıları ve bilim insanları olan William Frend, William King ve Mary Somerville tarafından matematik ve bilim alanlarında eğitildi.


Ada Lovelace; 1833’te, Cambrige Üniversitesi’nde matematik profesörlüğü yapan ve Ada’nın en büyük destekçisi olacak Charles Babbage’la tanıştı. Babbage, 1834’te yeni bir tür hesaplama makinesinin planlarını geliştirdi. O sıralarda matematikçi Louis Menabrea’nın Analitik Makine hakkında 1842’de Fransızca yayımladığı inceleme yazısını bir İngiliz bilimsel dergisi için çeviren Ada Lovelace, çeviriye eklediği notlarda Bernoulli sayılarının, Babbage’ın makinasıyla nasıl kullanılabileceğini açıkladı. Bu metot, tarihçiler tarafından dünyanın ilk bilgisayar programı olarak kabul edilmiştir. Böylece Ada Lovelace “ilk programlamacı” unvanına sahip oldu. ABD Savunma Bakanlığı yararına yaratılmış bilgisayar dili Ada, onun isminden gelmiştir.

Haberin Devamı

Milliyet



Hollywood yıldızı mucit: Hedy Lamarr


Bilim insanı denildiğinde kafamızda canlanan sıradan karakterin tam tersi şık giyimli, bakımlı ve güzel bir kadın Hedy Lamarr. Lamarr, güzeller güzeli bir Hollywood yıldızı olmanın yanı sıra hem de günümüz wifi, GPS ve bluetooth teknolojilerine kaynaklık eden bir teknolojinin yaratıcısı.

Milliyet

Amelia Earhart


Dünya Savaşı sırasında askerî hastanelerde hemşirelik yaptı. Savaştan sonra hava taşıtlarına olan ilgisi gittikçe arttı. 1928'de Atlas Okyanusu'nu yolcu olarak geçen ilk kadın olarak ün kazandı.


Daha sonra 20-21 Mayıs 1932 tarihinde de tek başına Newfoundland'dan İrlanda'ya uçarak Atlas Okyanusu'nu geçti. ABD'yi baştan başa geçtiği uçuşundan sonra, Ocak 1935'te, Newfoundland-İrlanda arasındaki mesafeden daha uzun olan Hawaii-California arasını yine tek başına uçan ilk kişi oldu.

Haberin Devamı


1937'de çift motorlu bir uçakla dünya turuna çıktı ancak uçak Pasifik Okyanusu'nun ortalarında kayboldu ve Amelia Earhart'ın izine bir daha rastlanamadı

Milliyet

Lise Meitner


Avusturyalı fizikçi Meitner, uranyumun nötron sayısının fazlalaştırılarak nükleer reaksiyonlarda kullanılabilirliğini bulmuştur. Atom bombasının olumsuz etkilerinin çokça tartışıldığı bir dünyada nükleer konuda yaptığı çalışmalar Nobel ve farklı kulvarlarda veto yese de nükleer fizyon konusundaki buluşları tarihe geçmeyi başarmıştır.

Milliyet

Benzer İçerikler