Doğum gününde neden pasta kesiyoruz?
Yılda bir kere kendimizi özel hissetmişizdir. Doğum günü adını verdiğimiz bugünler adeta kendimizi şımarttığımız anlara denk gelebiliyoruz. Şımartılma merasimi doğum günümüzde pasta kesmekle adeta en üst seviyeye ulaşıyor. Peki, hiç düşünüz mü, doğum gününde neden pasta kesiyoruz? Merak etmeyin Molatik olarak biz düşündük. İşte doğum gününde pasta kesmemizin sebebi.
Tarihler uzuuuuun yıllar öncesini gösterirken Antik Mısır’da firavunlar hüküm sürmekteydi. Hayatın her alanına nüfuz eden firavunlar yarı tanrı olarak görülürdü. Haliyle doğum günleri de özel anlardı. İlk doğum günü tarihçiler tarafından M.Ö. 3000 yılında bir firavun tarafından kutlandığını keşfettiler. Köleler dahi bu kutlamalara katılıyordu.
Daha sonra Babil kültüründe de görüyoruz doğum günü kutlama alışkanlıklarını. Ufak ufak dünyaya yayılmış. En sonunda Yunan kültürünü de etkileyince pasta mevzu ortaya çıkmış. Yunanlılar, Ay Tanrıçası Artemis’in yeniden doğuşunu kutlamaya başlamışlar. Kutlamaları daha ileriye taşıyıp pasta kesme âdeti de eklemişler. Her ayın altıncı günü, üzerinde mumlar bulunan pastalar kesiliyor, kutlamalar yapılıyordu.
Pasta üzerindeki mum ne anlama geliyor?
Pasta üzerinde mumların da anlamları vardı tabii. Pastanın üzerindeki mumlar ay ışığını temsil ediyordu. Mum yakma geleneğinin altında yatan neden ise insanların, Tanrı’nın göklerde yaşadığına ve mum yakıp üfleyerek dileklerinin ve dualarının Tanrı’ya ulaşmasının bir yolu olduğuna inanmalarıydı.
Yunanlılar sadece erkeklerin doğum gününü kutlamış, ölseler bile gıyabında doğum günü törenleri düzenlemişlerdir.
Almanlar halka indirdi
Ancak üst tabakanın yaptığı kutlamaların halka inmesi biraz uzun sürdü. 12. yüzyılda Almanlar doğum günü kutlamalarını halk arasında yaygınlaştırmaya başladılar. Gün ışımasıyla başlayan doğum günü kutlaması pastayı mumla süslüyorlardı. Mumlar da kişinin yaşından bir fazla olurdu. Mumların, çocuğun yaşından bir adet fazla olması, bir gün sönecek hayat ışığını simgeliyordu.
Yani kısacası Almanların halka indirdiği bu kutlama şekli yüzyıllar içerisinde bizlere kadar ulaştı. Bizler de doğum günü kutlamaya başladık.
İyi ki doğdun Mülayiiiiiim!