Disleksi nedir? Disleksi belirtileri nelerdir?
Disleksi kelimesini sık sık duyuyoruz. Özellikle çocuğu okula giden ebeveynlerin hayatına kattıkları disleksi ne anlama geliyor? Disleksi nedir? Disleksi belirtileri nelerdir? İşte bilmeniz gerekenler...
'Disleksi nedir?' sorusunun cevabını kısaca bir çeşit öğrenme bozukluğu olarak özetleyebiliriz. Peki nasıl bir öğrenme bozukluğu? Disleksi 'kelime kullanımında yaşanan zorluk' anlamına geliyor. Doğuştan gelen bir öğrenme bozukluğudur. Disleksi genellikle okuma ve yazma çağındaki çocuklarda ortaya çıkar. Dikkat çekmesi ve fark edilmesi ancak çocuklar okula gittiklerinde başlamaktadır. Dislektik çocuklar, diğer çocuklara oranla daha geç okur ve yazarlar. Kelimeleri telaffuz ederken zorlanırlar ve kelime kapasiteleri de çok gelişmiş değildir.
Nörolojik kökenli bir bozukluk olduğu bilinen disleksinin ortaya çıkması, doğuştan beynin sol yarım küresindeki dil kullanımındaki farklılaşmayla ortaya çıkıyor. Dislektik kişilerin beyni de farklı işliyor. Dolayısıyla okuma, yazma ve sınıflandırma gibi konularda sorunlar ortaya çıkabiliyor.
Çocuklar, okuma çağında ortaya çıkan disleksi nedeniyle eğitim öğretim hayatında başarısız dönemlerden geçer. Bu da onların psikolojik olarak etkilenmesine ve hatta özgüven eksikliği yaşamasına sebep olmaktadır. Dislektik çocuklar çoğunlukla düşük IQ'lu olarak algılanır ve bu yüzden de dislektik çocuklar öğrenme güçlüklerinin beraberinde ciddi bir öğrenememe korkusu da yaşamaktadır.
Dislektikler kelimelerle değil görsellerle algılamaktadır dünyayı. Bu yüzden de hayal dünyaları oldukça gelişmiştir. Ancak konsantrasyon ya da hafıza problemleri yaşamaktadırlar. El yazıları düzgün değildir. Kelimelerdeki harflerin yerlerini sıklıkla karıştırırlar. Cümleleri okurken kelimeleri atlarlar. Kelimeleri okurken heceleri atlarlar. 12'yi 21 olarak algılayabilirler. Ya da posta yerine potsa diyebilirler.
Disleksi bir öğrenme bozukluğu olduğu için ve bir hastalık olmadığı için dolayısıyla ilaç tedavisi de yoktur. Yazım hataları her ne kadar kalıcı olsa da okuma problemleri rahatlıkla düzelebilir. Ancak bunun için özel bir eğitime ihtiyaç duymaktadırlar. Dislektik bireylere, özellikle de çocukluk dönemlerinde sabırla yaklaşılmalıdır.