Geri Dön
Dingo'nun ahırı ne demektir?

Dingo'nun ahırı ne demektir?

Türkçenin birçok güzel deyimi bulunmakta. Onlardan birisi de "Dingo’nun ahırı". İlginç bir tarihi olan Dingo’nun ahırı deyimine bizler de Molatik olduk. Dingo’nun ahırı ne demektir? Dingo’nun ahırı deyimi nasıl ortaya çıktı?

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Dingo’nun ahırı ne demektir?

Dingo’nun ahırı deyimi, girenin çıkanın belli olmadığı, her şeyin karmakarışık olduğu yer, mekan anlamı taşımaktadır.

Dingo’nun ahırı deyimi nasıl ortaya çıktı?

Dingonun ahırı ne demektir

İstanbul’un sembollerinden birisi olan tramvaylar 1872 yılında kullanılmaya başlandı. Günümüzde elektrikle çalışan bu tramvaylar ilk yıllarında atlar vasıtasıyla çekiliyordu. Kısa sürede de halk tarafından sevilmişti çünkü ucuz bir ulaşım aracıydı bu tramvaylar.

Tramvayları çeken atlar da sonuçta canlılar ve yoruluyorlar. Şişhane yokuşunda yorulan atlar Taksim’de dinlendiriliyor, yerlerine de dinlenen atlar geçiyordu. Böylelikle seferler aksamıyordu. En çok kullanılan Şişhane-Kurtuluş arasında çalışan tramvayların atları Dingo isminde bir ahır sahibinin ahırında dinleniyorlardı. Hattın yoğun olmasından mütevellit çokça da giren çıkan oluyordu Dingo’nun ahırına.

Üstüne üstlük Dingo içkiyi fazla seven ve sürekli alkollü dolaşan birisiydi. Bu da ahırdaki defterlerin tam olarak, düzgün bir şekilde tutulamamasına yol açıyordu. Giren çıkanın haddi hesabı olmuyordu. Yorgun atı getirenler bazen bir önceki seferde yorulan atı alıp gidebiliyordu. Garibim atlar da dinlenemiyordu haliyle.

İşte girenin çıkanın belli olmadığı Dingo’nun ahırı Türkçeye de böylelikle deyim olarak yerleşti.

Benzer İçerikler