Geri Dön
Deprem anında nasıl soğukkanlı olabiliriz?

Deprem anında nasıl soğukkanlı olabiliriz?

Deprem ülkemizin bir gerçeği. Fay hatlarının üzerinde yaşıyoruz malum, her an deprem riski ile karşı karşıyayız. Peki, depreme karşı hazırlıklı mıyız? Deprem anında nasıl soğukkanlı olabiliriz? Gelin birlikte bakalım.

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Soğukkanlı olmak birçok alanda insanın işine yarar. Nedir soğukkanlı olmak? Sözlük anlamı olarak; “Olaylara ve gelişmelere sakin, ılımlı ve temkinli yaklaşan (kimse), serinkanlı, itidal sahibi” demektir. Yani bir olay meydana geldiğinde paniklemeyen, durumu tahlil edip sorunu çözmeye çalışan insanlara deniyor. Toplum içinde genellikle “buz gibi” tanımları da yapılan soğukkanlı insanlar gibi olmak mümkün müdür? Genel olarak vereceğimiz cevap evet.

Haberin Devamı

Nasıl soğukkanlı olunur?

Bazılarında soğukkanlı olma özelliği doğuştan gelir. Yani insan yaşamı boyunca soğukkanlı olmuş, sorunlar karşısında her zaman çözüme odaklı bir şekilde yaşamıştır. Bu onun bilinçli yaptığı bir hareket değildir. Sorunu gördüğü andan itibaren sorunu çözmeye odaklanır.

Peki, ya soğukkanlı değilsek? Onun için de biraz çabalamanız gerekmektedir. Deprem konusu da buna dahil. Soğukkanlı olmayı deprem özelinde ele alacak olabiliriz. Zaten depremde yaşanan ölümlerin bir bölümü de panikten meydana geliyor. Elbette tamamen soğukkanlı davranmak mümkün olmayabilir.

Sürekli tekrar

Deprem anında nasıl soğukkanlı olabiliriz

Deprem sırasında soğukkanlı davranmak istiyorsak öncelikle deprem anını kafamızda zaman zaman yaşamamız gerekiyor. Nasıl olacak bu iş? Kafamızda nasıl yaşayacağız? Gayet basit, bazen kendinizi derem oluyormuş gibi bir hissin içine sokabilirsiniz. Yani, “deprem oluyor şimdi ne yapacağım?” diyerek eksikliklerinizi giderebilirsiniz. Deprem anında yapılacakları öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

Deprem anında neler yapılmalı?

Peki, deprem anında neler yapılmalı? Baktınız deprem oluyor, sallanıyorsunuz ve evde veya ofistesiniz. Daha öncesinde belirlediğiniz güvenli bölgeye geçebilirsiniz. Bu, ofiste iseniz masanızın altı, evde iseniz “Yaşam üçgeni oluşturacak” bir tarafa kendinizi atabilirsiniz. Böylelikle güvende hissedersiniz kendinizi. Bunu birkaç kere yaparsanız vücudunuz böyle bir durumda ani tepki vermeyecektir. Adeta bir savaş gibi düşünebilirsiniz, öncesinde hazırlık yaptığınız savaşta kazanma şansınız daha fazladır.

Ayrıca bu çalışma size zaman içerisinde soğukkanlı davranmayı da öğretecektir. Böylelikle sadece deprem anında değil hayatınızın diğer alanlarında da soğukkanlı kalabilirsiniz, ani tepkiler vermezsiniz.

Bilgi güçtür. Ne kadar çok bilgi edinirseniz, olaylar karşısında soğukkanlı olma ihtimaliniz daha yüksek olur.

selcuk.bulut@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler