Geri Dön
Demans nedir? Demans hastalığı için alınacak önlemler nelerdir?

Demans nedir? Demans hastalığı için alınacak önlemler nelerdir?

Demans hastalığı izlediğimiz filmlerde, okuduğumuz haberlerde sıkça karşımıza çıkıyor. Peki demans nedir? Demans hastalığının tedavisi var mıdır?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Demans hastalığı, ya da bunama hastalık yüzünden zihinsel becerilerin zayıflaması ve gerilemesi durumu olarak tanımlanabilir. Çoğunlukla 50 yaş ve üzerinde ortaya çıkan bu hastalık genellikle yavaş ilerler. Hastalık yüzünden beynin davranışlarında yavaşlama yaşanır, gündelik yaşamı sürdürme gibi konularda gerekli yeterlilik sağlanamaz.

Haberin Devamı

Demans neden görülür? Demansın en sık görülme nedeni Alzheimer hastalığıdır. Demans hastalarının neredeyse yarısında Alzheimer hastalığı vardır. Bunun dışında, beyni zayıflattığı için demans hastalığına yol açan en az 200 farklı hastalık da var. Ailesinde demans hastası olan ya da kronik depresyonu olanlarda veya beyin-damar hastalığı riski bulunanlarda görülür. Genellikle 80 yaşın üzerinde sıklıkla rastlanan bir hastalıktır.

Demans ve Alzheimer arasındaki ilişki sıklıkla karıştırılmaktadır. Her demans hastası Alzheimer değildir ancak her Alzheimer hastalığı bir demanstır. Alzheimer hastalığının dışında da demansa neden olan birçok hastalık bulunmaktadır.

Demans hastalığı gündelik hayatta unutkanlıkla özdeşleşmiştir. Demans hastalığının belirtileri arasında dil ve beceri kabiliyetinin gerilemesi ve yetersizlikler ile davranışlarda önemli değişimler yer alır. Demans hastalığı eğer bir nedene bağlı olarak gelişmişse tedavisi mümkündür. Diğer demans türlerinde ise kesin bir tedavi mevcut değildir ve uygulanan tedaviler demans hastalığının ilerlemesinin önlenmesine yöneliktir.

Haberin Devamı

Demans hastalığına yol açan pek çok sebep olabilir. Aşırı alkol ve sigara kullanılması, yüksek koleksterol düzeyine sahip olunması, yüksek kan basıncı gibi etkenler demans hastalığında rol oynayabilir. Demans riskine karşı alınacak önlemler arasında sigara ve alkol tüketiminden kaçınmak, yağlı gıdalardan uzak durmak, bol sebze ve meyve tüketmek, egzersiz yapmayı ihmal etmemek, kan basıncını dengede tutmak, zihni çalıştıracak aktivitelerde bulunmak gibi maddeler yer alır.

Benzer İçerikler