Çayolog nedir?
Çayı çok seviyoruz, her gün bardak bardak içiyoruz. Peki çayolog nedir? Çayolog kime denir? İşte çayolog tanımı hakkında bilmeniz gerekenler...
Çayolog nedir?
Çayolog kelimesini son dönemde çok sık duymaya başladık. Peki çayolog ne demek? Çayolog; demi, koku ve görünümüne bakıp kalitesini tespit etmek için çay tadımı yapan uzmanlara deniyor. Özetle çay tadımı yapan uzmanlar, çay tadımcısı, yani çayolog olarak adlandırılıyor. Çayologlar son dönemde bir hayli yaygın.
Çay seçimi nasıl yapılır?
Çay tadımı yapan çayologlar, çay demlerinin yanı sıra görünüm ve kokuya da bakarak kalite hakkında fikir ediniyorlar. Çay seçiminde en önemli faktör, çayın tadımı. Çay tadımı da başlı başına şarap tadımı gibi bir sanat kabul ediliyor. Çayın lezzeti, fermante olup demlendiğinde değiştiği için aslında oldukça karmaşık bir yapıda. Her ne kadar standart bir tadı ve lezzeti olsa da, değişkenlere bağlı olduğu için dinamiklik de gösteriyor.
Çay hangi kapta demlenmeli?
Çay demleme sistemi, her bir uçucunun buhar basıncına karşılık gelen çözünürlüğü etkiliyor. Yani bu ne anlama geliyor? Çay uçucularını ve aromatiklerini tutmak için mutlaka kapalı bir kapta demlenmeli. Yapılan en büyük yanlış, açık kapta demlemek. Demlik ve/veya kapalı kaplar, içlerinde demlenmiş çayların her birine göre ayrılmalı.
Çay tadımında etkili olan faktörler
Çat tadımında etkili olan 4 faktör var. Ağız duyusu, sıcaklık, demleme metodu ve kişisel özellikler. Çayın, ağızda yarattığı duyu önemli. Öncelikle ağızda kuruluk, hemen arkasından kayganlık yaratmalı. Sıcaklığı doğrudan aroma elementlerini etkilediği için ısısı da önemli.