Geri Dön
Biyoistatistik nedir?

Biyoistatistik nedir?

Aslında insan sağlığı açısından çok önemli bir çalışma alanı olan biyoistatistik, birçok kişi tarafından tam olarak bilinmiyor. Bu zamana kadar yapılan çalışmalarla birçok anlamda ilerleme açığa çıkartan biyoistatistik, hal böyle olunca oldukça fazla araştırılıyor. Peki biyoistatistik nedir? Gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Biyoistatistik nedir?

Biyoistatistik, canlı organizmalarla ilgili verileri ele alan bilim dalıdır. Verileri anlamlandırırken biyoistatistikçiler tablo ve grafikleri, sayıları, oranları, orantıları ve ölçütleri kullanırlar. Biyoistatistikçiler, istatistik araçlarını kullanarak tıp, biyoloji ve halk sağlığı konularında, yeni bir ilacın etkin olup olmadığını, kansere ve diğer hastalıklara neyin neden olduğunu ve belirli bir hastalığı olan bir kişinin hayatta kalma olasılığının ne kadar sürdüğü gibi sorulara cevap vermeye yardımcı olur.

Biyoistatistikçilerin sık kullandığı yazılımlar arasında SAS, Stata, R, SPSS programı gibi istatistik paket programları yer alır. SPSS aslında sosyal bilimler için istatistik analizi yapmak amacıyla geliştirilmiş olsa da zaman içerisinde tıp ve sağlık alanında en fazla kullanılan tıbbi istatistik analiz programı halini almıştır.

Öte yandan biyoistatistiğin çalışma alanı sadece temel veya ileri düzey istatistiksel konular değil, aynı zamanda biyolojik ve medikal konulardır. Bu konuya biyoistatistikçilerin çalışmaları sonucunda açığa çıkan sonuçlar örnek gösterilebilir. İşte bazıları:

- Antiretroviral tedavinin HIV’in heteroseksüel bulaşma riskini %96 oranında azalttığını gösterdiler.

- Yaygın sırt ağrısı için epidural enjeksiyonların, hastalar için hemen hemen hiç fark yaratmadığını göstererek, maliyetler ve gereksiz tıbbi işlemler azaltıldı.

- Genetik varyantlar ve bazı hastalıklar arasındaki bağlantıların bulunarak, genom dizilemesi ile birçok hastalığın genetik temelini tanımlanabilmesi ve bilimin daha önce mümkün olandan çok daha iyi anlaşılabilmesi ve böylelikle kesin ve hedefe yönelik tedavinin sağlanması

Benzer İçerikler