Bipolar bozukluk nedir?
Manik depresif bozukluk olarak da bilinen Bipolar bozukluk nedir? Bipolar bozukluk belirtileri nelerdir? Bipolar bozukluk nasıl tedavi edilir? İşte Bipolar bozukluk hakkında bilmeniz gereken her şey...
Bipolar bozukluk ya da manik depresif bozukluk depresyon ve aşırı heyecanlı ve değişken ruh haline sebep olan bir ruhsal bozukluktur. Mani ya da hipomani olarak bilinen heyecanlı ve değişken ruh hali son derece ciddi bir konudur. Mani sırasında birey aşırı enerjik, mutlu ya da asabi hissedebilir ya da davranabilir. Bu süreçte bireyler sonuçlarını düşünmeden hareket ederler ve karar mekanizması son derece zayıflar. Mani süresince uyku ihtiyacı azalır. Depresyon süresince ise melankolik ruh hali, her şeye olumsuz bakmak ve göz temasından kaçınmak gibi belirtiler ortaya çıkar. Bipolar bozukluk görülen bireylerde intihar etme oranı yüzde 6 daha fazladır. Bipolar bozukluk tanısı koyulan bireylerin yüzde 30 ila 40'ı kendi kendine zarar verebilir. Bipolar bozukluk tanısı koyulan bireylerde anksiyete bozukluğu ve madde kullanımı bozukluğu sorunları da görülebilir.
Bipolar bozukluğa sebep olan faktörler nedir?
Bipolar bozukluğa sebep olan faktörler tam olarak bilinmemekle beraber çevresel ve genetik faktörlerin hastalığın ortaya çıkmasına neden olduğu düşünülmektedir. Genetik yapının yanı sıra, çocuk istismarı ve uzun süreli stres dönemi gibi olumsuz faktörlerin Bipolar bozukluğa yol açabilir.
Bipolar bozukluk türleri nelerdir?
Bipolar bozukluk tip 1 hastalarında en az bir defa manik nöbet ve bazen depresif vaka görülür. Bipolar bozukluk tip 2 hastalarında en az bir hipomani nöbeti ve büyük depresif vaka görülür fakat manik nöbet görülmez. Uzun süreli belirtileri daha az şiddetli olan bireylerde siklotimik bozukluk teşhisi konulabilir. Bipolar bozukluğa yol açan şey madde kullanımı ya da sağlık sorunu ise daha farklı sınıflandırılır. Benzer şekilde mevcut olabilecek diğer koşullar dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, kişilik bozukluğu, şizofreni, madde kullanımı bozukluğu ve sağlık sorunlarıdır. Bipolar bozukluk teşhisi için sağlık testi gerekmez.
Bipolar bozukluk nasıl tedavi edilir?
Hastalığın tedavisi için psikoterapi ya da antipsikotik ve duygudurum dengeleyici ilaç tedavisi yöntemleri uygulanır. Duygudurum dengeleyici ilaçlar lityum ve antikonvülzan içerir. Toplumun huzuruna zarar veren ve tedaviyi reddeden hastalar zorla tedavi sürecine alınabilir. Gergin ve kavgacı yapıda olan bireyler kısa dönemli antipsikotik ve benzodiazepin tedavisi uygulanır. Mani nöbeti sırasında antidepresan alımı durdurulmalıdır. Antidepresanlar depresyon önleme amacı ile kullanılıyorsa duygudurum dengeleyicilerle beraber alınmalıdır. Diğer tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen bireyler için elektrokonvülsif terapi uygulanabilir. Tedavi süreci aniden sonlandırılmamalıdır. Bu süreç zamana yayılarak bitirilmelidir.
Bipolar bozukluk nelere sebep olur?
Bipolar bozukluk teşhisi konulan bireyler ekonomik, sosyal ve iş sorunları yaşar. Bu zorluklar hastaların yaşamının 4'te 3'ünü kapsar. Kalp krizi gibi doğal sebeplerden ölme oranı normal bireylere göre iki kat daha fazladır. Bunun sebebi ilaç tedavisi yöntemlerinin yan etkisi ve kötü yaşam tarzıdır.
Bipolar bozukluk sorunu, dünya nüfusunun yüzde 1'inde görülür. ABD nüfusunun yüzde 3'ü bipolar bozukluk sorunundan muzdariptir. Bipolar bozukluk belirtileri genellikle 25 yaşında görülmeye başlanır. Bu oran kadınlar ve erkeklerde hemen hemena aynıdır. Bipolar bozukluk rahatsızlığı sebebiyle 1991 yılında ABD'de 45 milyar dolarlık ekonomik kayıp meydana gelmiştir. Bipolar bozukluk teşhisi konulan bireyler, yılda ortalama 50 gün işe gitmemektedir. Bipolar bozukluk görülen kişiler toplumdan dışlanma gibi sorunlarla da mücadele eder.