Geri Dön
Barkod nedir?

Barkod nedir?

Barkodlara günlük hayatımızda sıklıkla rastlıyoruz. Peki barkod sistemi hakkında ne biliyoruz? Barkod nedir? İşte barkod hakkında bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Barkod nedir?

Haberin Devamı

Barkod, dilimize İngilizcedeki 'barcode' kelimesinden geçmiştir. Alışveri pratik hale getirmesi amaçlanan barkod sistemi önce gelişmiş ülkelerde, hemen akabinde de dünyanın neredeyse her ülkesinde kullanılmaya başlanmıştır. Giderek yaygınlaşan barkodlar, çizgi ve rakamlardan oluşmaktadır. Alışverişlerin pratik hale gelmesini kolaylaştırmıştır.

Barkod ne işe yarar?

Barkod okuyan sistemler günümüzde neredeyse her mağazada karşımıza çıkıyor. Bu, ürünlerin hızlı bir şekilde geçirilmesini sağlıyor, böylelikle zamandan tasarruf ediliyor. Marketlerde ya da mağazalarda hayati önem taşıyan bu barkodlar sayesinde ürünlerin hatalı fiyatlandırılmasının önüne geçiliyor. Fiyatların tamamı barkod üzerinden işleniyor. Tek bir okuma yeterli oluyor.

Haberin Devamı

Barkod neden önemli?

Alışveriş esnasında önemli bir zaman tasarrufu sağlayan barkod sistemi aynı zamnda güvenilirliği bakımından da önem arz ediyor. Bir barkodun bir saniye içinde okutulmasıyla birlikte ürünün adı, türü ve fiyatı gibi çeşitli bilgilere sahip olmak mümkündür. Barkodun üzerindeki ince-kalın çizgiler, bilgisayar tarafından okunmasını sağlamaktadır.

Barkod özellikleri

Barkodlar, çoğunlukla ticari işletmeler tarafından kullanılır. Ama aynı zamanda sevkiyat ya da depolama süreçlerinde de barkod sisteminin pratikliğinden yararlanılır. Rakamlarla kod oluşturulurken ilk 3 hane, ülke kodunu göstermektedir. Bu 3 haneye bakarak ürünün hangi ülkeden olduğu tespit edilebilir. Örneğin, Türkiye'nin barkod numarası 869'dur. Barkodun referans numarası da yine ilk 3 rakamdır. Sonrasında gelen 4 rakam ise ürünün üreticisine ait olan şirket kodudur. Sonraki 5 rakam ürüne aittir, son rakamlar da kontrol kodu olarak isimlendirilir.

Barkod nasıl çalışır?

Alışverişlerde hayat kurtaran barkodun okuyucuya kısa bir süre okutulması yeterlidir. Bu esnada kırmızı sinyal gönderimi ile beraber okuma sağlanmakta, bilgiler bilgisayara aktarılmaktadır. Şayet bir ürün, fiyat ya da tür bilgisi içermiyorsa o zaman okuma işlemi başarısızlıkla sonuçlanır. Fiyatlandırmalar sürecine hız katan bu pratiklik ile beraber ürünlerin tamamının kayıtlı olması da sağlanır.

Benzer İçerikler