Alter ego ne demek?
Alter ego kelimesine popüler kültürde sıklıkla rastlıyoruz. Peki anlamını biliyor muyuz? Alter ego ne demek? İşte alter ego hakkında bilmeniz gerekenler...
Latince bir terim olan alter ego kavramına son yıllarda filmlerde, kitaplarda çok sık rastlamaya başladık. Alter ego, sıklıkla ego kavramıyla karşılaştırılsa da anlamı daha farklı. Ego kelimesinin başına eklenen alter 'öteki' anlamını verir. Bu da aslında, hepimizin iyi bildiği "Bir ben var bende, benden içeri" olarak özetlenebilir. Alter ego, kişinin orijinal kişiliğinden farklı olduğuna inanılan alternatif benlik anlamına gelir.
Alter ego ne zaman ortaya çıktı?
Alter ego terimi ilk olarak Romalı devlet adamı Marcus Tullius Cicero tarafından ortaya atıldı. Ancak Cicero 'alter ego' yerine 'ikinci benlik' tanımını daha uygun görmüştü. 'Alter ego' ismi ise 1800'lerde, yani 19'uncu yüzyılın başlarında psikologlar tarafından tanımlandı ve yaygın olarak kullanılmaya başlandı.
Persona ve alter ego arasındaki fark
Alter ego kavramının en sık karıştırıldığı kavram ise personadır. Persona ile alter egonun en belirgin farkı şu: Alter ego, olduğumuz kişi dışında bir kişilik yaratmak. Personada ise bu yaratma durumu maneviden ötürü maddi bir kaygıyla yapılır. Yani persona aslında mecburiyetten doğar. İkili ilişkilerde daha başarılı iletişim kurabilmek için arkasına saklanan bir maskedir. Alter ego ise bilincimizde yarattığımız, güvenilir bir dost gibidir.
Her ünlü alter egoya sahip mi?
Ünlülerin günlük hayatta farklı, spot ışıkları altında farklı olması durumunu kanıksamış vaziyetteyiz. Bizim uzaktan 'sahne adı' sandığımız şey belki de ünlülerin 'alter ego'sudur. Örnek verelim. Eminem'in 'Slim Shady'si, Lady Gaga'nın 'Jo Calderone'u meşhur alter egolar arasında. Nicki Minaj ise ekstra bir vaka. Tam 15 farklı alter egosu olduğu söyleniyor: Cookie, Female Weezy, Lap Dance Nika, Nicki Lewinsky, Nicki the Boss, Nicole, Point Dexter, Rosa, Tyrone, Roman Zolanski, Norman, Nicki the Ninja, Nicki Teresa, Martha Zolanski ve The Harajuku Barbie.
Alter ego nasıl yaratılır?
Uzaktan bakıldığında eğlenceli gözüken alter egoyu yaratmak ise sanılandan daha farklı. "Hadi ben gideyim de kendime bir alter ego yaratayım" denilerek yaratılabilecek bir durum yok ortada. Kaldı ki alter egolar, 'çoklu kişilik bozukluğu'na evrildiğinde hastalıklı boyutlara da ulaşabiliyor. Bunun için alter egonuzu kontrol altında tutmanız, gerçeklikten uzaklaşmamanız gerekiyor. Ancak bazı durumlarda -hastalık boyutuna ulaşılmadığı müddetçe- bir insanın ikinci bir kişiliğe sahip olması avantaja çevrilebilir. Örneğin, kalabalık bir ortamda konuşmak sizin için korkutucudur. Bu durumda alter egonuzdan destek alarak bu korkunuzla başa çıkabilirsiniz.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Miley Cyrus'tan bir alter ego daha: 'Ashley O'
- Ego nedir?
- Ruh hastası hakem Tony Chapron, Ibrahimovic'le de ego savaşına girmiş
- Hülya Avşar 'Selfi' afişinde egosuna yenildi