Akrofobi nedir? Akrofobi belirtileri nelerdir?
Akrofobi hastalığı nedir? Akrofobi hastalığının belirtileri nelerdir? Akrofobiyle ilgili mutlaka hangi bilgileri bilmeliyiz? Sizler için akrofobi hastalığını araştırdık...
Akrofobi, kelime anlamı olarak yükseklik korkusu anlamına geliyor. Akrofobisi olan bir kişi yüksek yerlere çıkmayı tercih etmez, yüksek ortamlardan kaçınır. Çünkü akrofibi yüksek yerlerden korkma durumudur. Akrofobi ile uçma korkusu karışıtırılıyor. Ancak akrofobi duyulan korku sonucu yükseklikten kaçmaktır. Dünya üzerinde birçok ülkede çok sayıda yükseklik korkusu bulunan insan yaşıyor. Akrofobi çocuk ya da yetişkin herkeste görülebiliyor. Diğer hastalıklar gibi günlük hayatı doğrudan olumsuz etkilemiyor ya da acilen tedavi altına alınması gereken bir durum değil. Ancak yine de mutlaka kontrol altına alınması gerekiyor.
Akroboi hastalığının da kendi içinde seviyeleri bulunuyor. Bazı durumlarda insanlar yüksek binalara çıkarken bu korkuyu yaşıyor. Bazı durumlarda ise merdivenleri tek tek çıkarken bile korku duyuluyor, tedirginlik hissiyatı devrede oluyor. Bu yaşanan sıkıntıların kaynağında denge yatıyor. Yüksek bir yerden aşağıya bakıldığında aradaki mesafeyi, uzaklığı göz hesaplayamadığı için beyne korku mesajı veriliyor. Dolayısıyla bu korku da insanların yaşam kalitesini düşürüyor.
Akrofobi hastalığının belirtileri arasında ilk sırada birçok hastalıkta olduğu gibi baş dönmesi yer alıyor. Baş dönmesi sıradan olarak algılanmamalıdır. Yüksek korkusu yüzünden yaşanan baş dönmeleri kişilerin yüksek ortamlarda kendilerini olan güvenini de negatif anlamda etkilemektedir. Bu kişiler sürekli destek sağlayacak ve tutunacak yer ararlar. Akrofobi belirtileri diğer fobi belirtileri gibi fiziksel ve duygusal olarak iki kategoride değerlendirilebilir. Panik olma duygusu, ağlama, baş dönmesi, titreme, terleme, karar verememe, kilitlenme, endişeli ya da sinirli olma gibi durumlar sıklıkla yaşanır.
Bazı kişilerde kendiliğinden ortaya çıkan bu yükseklik korkusu, bazı vakalarda da bir olaydan ötürü yaşanabilir. Bu durumlar göz önünde bulundurulmalı ve buna uygun olarak tedavi süreci saptanmalıdır. Kişiler travmatik bir şey yaşamışlarsa şayet bu korkularıyla yüzleştirilmeli ve terapiler eşliğinde doktor kontrolünde adımlar atılmalıdır. Terapinin yetmediği noktada yine doktor kontrolünde ilaç kullanımı da akrofobi hastalığının gerilemesi adına olumlu faktörlerden biri olarak kabul edilir. Ancak yine de yapılan araştırmalar ilaç tedavisinden ziyade terapinin daha sağlıklı sonuçlar doğurduğunu ortaya koymuştur.