Geri Dön
7 Nisan: Dünya Sağlık Günü

7 Nisan: Dünya Sağlık Günü

Sağlığın kıymetini git gide daha iyi anladığımız, sağlık çalışanlarına karşı da boynumuzun her geçen büküldüğü bu günlerde durumun farkındalığına varmamızı sağlayan, ufak bir hatırlatma yapan gün Dünya Sağlık Günü. Peki biz Dünya Sağlık Günü'nü neden kutluyoruz? 7 Nisan, neden Dünya Sağlık Günü olarak ilan edilmiş? Gelin, hep birlikte Molatik olalım...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

'Dünya Sağlık Haftası' olarak kutlanıyor

Haberin Devamı


Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ nün kuruluşu olan 07 Nisan Dünya Sağlık Günü, 07-13 Nisan günleri de 'Dünya Sağlık Haftası' olarak kutlanmaktadır. DSÖ, Dünya Sağlık Günü ve haftasının temasını 'Evrensel sağlık' (Universal health) olarak belirledi. 'Evrensel Sağlık' (Universal Health) sloganı ile yürütülecek kampanya, tüm bireylerin maddi sıkıntıyla karşı karşıya kalmadan, ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerini almaları anlamına gelir. Kapsam, sağlığın teşviki ve geliştirilmesi, korunma, tedavi, rehabilitasyon, palyatif bakım ve temel sağlık hizmetleridir.

Milliyet

Sağlık bir insan hakkıdır!


Evrensel sağlık kapsamı, sağlığa temel bir insan hakkı tanıyan ve herkes için mümkün olan en yüksek sağlık düzeyini sağlamayı taahhüt eden 1948 DSÖ Anayasası’na dayanmaktadır. Evrensel sağlık kapsamına doğru önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Ancak dünya nüfusunun yarısı hala ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerini alamamaktadır. Ülkelerin sürdürülebilir kalkınma hedefine ulaşmalarının yolu, 2023 yılına kadar bir milyar insanın evrensel sağlık hizmetlerinden faydalanmasına dayanmaktadır.

Haberin Devamı

Milliyet


Sağlıkla kalın...


DSÖ'ye göre, sağlık hizmetlerine erişim, tedavi, sağlıklarını koruma ve geliştirme, riskli davranışlardan kaçınmanın oluşturulması büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden gençlerin sağlıklarının ruhen, bedenen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olması için desteklenmelidir. Sağlık kavramı hayatımızda hiç bir kavramla değiştirilemez veya ölçülemez. Sağlıklı toplumlar için öncelikle toplumun en küçük yapı taşı bireyin sağlıklı olması gerekir. Bireyler sağlıklı olduğunda toplumlarda sağlıklı olur. Bir ülkede hastaların tedavi edici kurumların başarısının yanı sıra halk sağlığı ya da koruyucu sağlık kurumlarının başarısı ve çalışmaları çok önemlidir.

Bu sebeple de sağlığımızın kıymetini çokça anladığımız, hemen herkesin sağlıkla sınandığı bu günlerde herkes maskesini takmayı, sosyal mesafesini korumayı ve kendine iyi bakmayı unutmasın. Sağlıkla kalın...

Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler