Surmalar, Afrika'nın ücra bir vadisinde yaşamalarına rağmen dünya çapında bir şöhrete sahipler.
Kıtanın kuzeydoğusundaki Etiyopya'nın Omo Vadisi'nde yaşayan Surmalar dış görüntüleriyle dikkat çekiyor. Surmalar tamamen kendilerine has bir dış görünüşe sahipler. Kendilerine has bir kültüre sahip olan ve bunu yüzlerce yıldır korumayı başaran Surmalar bu yönleriyle de bilim insanları için önemli bir araştırma konusu.
İnsanların yayıldığı coğrafyadalar
Surmalar Suri ve Mursi olmak üzere iki kola ayrılan bir kabile.
Yapılan araştırmalara göre bugünkü insanın dünyaya ilk yayıldığı coğrafyalarda yaşayan Surmalar, dövme ve vücutlarına taktıkları takılarla farklılık yaratıyor. Surmalar, bu yarattıkları farklılıkla gurur duyuyor ve dünyadaki tüm değişimlere direnip kendi kültürlerini yaşatmayı sürdürüyor.
Surma kabilesine mensup genç kadınlar alt dudaklarına taktıkları dev tabaklarla ömürlerinin büyük bir bölümünü geçiriyor. Ergenlik yıllarından itibaren takı olarak kullanmaya başladıkları tabaklarla yaşayan Surma kadınlarının dudakları zaman içinde deforme oluyor. Genç kadınlar bu tabakları dudaklarını usturayla keserek buraya yerleştiriyor.
Azı dişleri kırılıyor
Surmalı genç kadınlar evlilik çağına geldiklerinde bir taşla azı dişleri kırılıyor. Kabileye mensup erkeklerin de kendilerine has yaşattıkları gelenekleri bulunuyor.
Surma erkekleri aynı zamanda yetişkinliğe adım attıklarında saginé adı verilen dansı yapmak zorundalar Bu dans aynı zamanda bir meydan okuma ve dövüş anlamına da geliyor. Bu nedenle saginé'nin bir diğer adı da ölüm dansı.