Phaistos Diski'nin gizemi çözülmek üzere
Dünyanın en gizemli arkeoloji eserlerinden biri olarak kabul edilen Phaistos Diski'nin hemen hemen yarısı deşifre edildi.
MÖ. 2000 yılı civarında yapıldığı düşünülen plaka benzeri çömlek Phaistos Diski, 1908 yılında keşfedildi. Üzerinde oyma figürlerin yer aldığı Phaistos Diski, keşfedildiği günden bu yana arkeologların ilgi odağı olmayı sürdürüyor.
Dilbilimci Dr. Gareth Owens, Phaistos Diski'nin okunabildiğini ve yüzde 50'sinin deşifre edildiğini söylüyor.
Peki okumak ve deşifre arasındaki fark nedir? Owens'e göre bir metni ya da figürü okuyabilmek, ne anlama geldiğini algılamakla aynı şey değil. Örneğin Kiril Alfabesi'ni okuyor olabilirsiniz ama Kiril'i okuyabilmeniz, bu alfabe ile yazılan Rusça ve Ukraynaca gibi dilleri biliyorsunuz anlamına gelmiyor.
Girit Alfabesi ile yazılan Phaistos Diski, Girit hiyerogliflerinin en iyi örneği olarak kabul ediliyor. Antik Mısır yazı sistemini andırıyor olsa da, Girit Alfabesi farklı bir yazı stili.
Crete (Girit), Knossos ve Phaistos gibi kelimeler, Giritçe'den günümüze ulaşmış sözcükler olarak biliniyor.
Phaistos Diski üzerinde 42'si belirgin toplamda 242 figür var. Phaistos Diski üzerindeki figürler, yay, ok, köle gibi kelimeleri temsil etse de, bazı figürlerin tam olarak ne anlattığı gizemini koruyor. Özellikle eğik biçimli figürlerin önemi bilinmiyor.
Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu