Geri Dön
Notre Dame Katedrali'nin yeni çatısı tarihi dokuya uygun mu?

Notre Dame Katedrali'nin yeni çatısı tarihi dokuya uygun mu?

Dünyaca ünlü Notre Dame Katedrali'nin yeniden nasıl inşa edileceğine dair öneriler devam ediyor. Fakat Hollandalı mimarlık stüdyosu tarafından yapılan bir öneri oldukça enteresan. Hatta alay konusu oldu desek yanlış olmaz. Öyle ki sosyal medyada çatıyı Sünger Bob'a benzetenler bile oldu. Peki Notre Dame Katedrali'nin yeni çatısı tarihi dokuya uygun mu? Gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Alternatif bir konsept

Haberin Devamı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris’in en çok ziyaret edilen mekânlarından Notre Dame Katedrali’nin 15 Nisan 2019’da gerçekleşen yangından önceki hâline getirileceğini daha öncesinden ilân etmişti. Fakat Hollandalı mimarlık stüdyosu Trnsfrm, alternatif bir konseptte bulundu ve yeni bir tasarım yaptı.

Milliyet

Ciddi bir tasarım olmalı...

Trnsfrm mimarlık stüdyosu, Notre Dame Katedrali’nin tarihi ve kültürel mirasını başlangıç noktası olarak ele aldı. Binanın 800 yıllık tarihi açısından bu konsept her şeyden önce bir ibadet yeri olarak tasarlandı. Mimarlar, yıkılan çatı ve kulenin yerini almak üzere renkli cam vitraylardan yapılmış çağdaş bir heykel önerisinde bulundu. Çatının yapı içerisindeki insanları kucaklaması amaçlandı. Fakat görüntü ilk bakışta benim pek hoşuma gitmedi. Çünkü böylesi bir yapının ciddi bir tasarımla planlanması gerekiyor. Zaten tepkiler de bu şekilde. Öyle ki sosyal medyada çatının yeni tasarımı hakkında Sünger Bob'dan hallice olmuş tarzında yorumlar bile yapıldı. Başka benzetenler olur mu bilmiyorum ama dediğim gibi yerinde bir benzetme dersek yanılmış olmayız.

Haberin Devamı

Milliyet

'Karanlıkta parıltı'

Bu fikir için kısmen Mimar Pedro Ramirez Vazquez’in Meksiko Şehri’nde yer alan 'Our Lady of Guadalupe' bazilikasından ve Milan’da bulunan 'Galleria Vittorio Emanuele'den esinlenilmiş. Artfulliving'in Designboom'dan aktardığına göre, vitraylardan yapılmış bu heykel ve çatı çelik bir çerçeve ile sabitleniyor. Sonuç olarak vitray heykel gün içinde güneş ışınlarının katedrale girmesini sağlıyor. Geceleri ise katedralin iç aydınlatması ters etki yaratıyor. Heykel, 'karanlıkta parıltı' olarak Paris siluetinde bir referans noktası hâline geliyor. Fakat dediğim gibi bu derecede tarihi binaların tasarımlarında dikkat edilmesi gereken en önemli şey, tarihi yapının ciddiyetinin korunması.

Benzer İçerikler