Geri Dön
Manş Tüneli nedir? Manş Tüneli nerededir?

Manş Tüneli nedir? Manş Tüneli nerededir?

20. yüzyılın adından söz ettiren çalışmalarından biri de Manş Tüneli’dir. Fransa ile İngiltere’yi birbirine bağlayan Manş Tüneli nasıl yapıldı? Manş Tüneli ne kadar sürede yapıldı? Manş Tüneli kaç kilometredir?

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Manş Tüneli nedir?

Manş Tüneli, Fransa ile İngiltere’yi birbirine bağlayan, bu iki ülkenin ortak çalışması sonucu yapılmış bir tüneldir. Manş Denizi’nin altından bu ülkeleri birleştirir.

Manş Tüneli ne zaman yapıldı?

Manş Tüneli’nin yapılması 1800’lü yıllardan itibaren konuşulan konulardan biridir. Sebebi ise Manş Denizi’nin altının tebeşir kayalarından oluşması ve kolaylıkla tünel yapılabilecek olmasıdır. Bu durum doğrultusunda bir Fransız mühendis, 1802'de Dover Boğazı'nda iki kıyıyı birleştiren bir tünelin yapılmasını teklif etti. Napolyon tarafından beğenilen teklif savaş yüzünden askıya alındı. Bu tür teklifler 19. yüzyılda defalarca gündeme geldi. 1880'li yılların başlarında bazı özel kuruluşlar iki kıyı arasında bir Demiryolu tüneli yapmak için kazılara başladılar. Tünel 1800 m'ye ulaştığında basının, İngiltere'nin güvenliği açısından projenin tehlikeli olduğu hakkındaki kampanyaları yüzünden yapım durduruldu.

Fransa ve İngiltere hükümetleri 1960'lı yılların ortalarında tünelin yapılması için tekrar anlaştılarsa da daha sonra yüksek maliyetleri gerekçe gösteren İngiltere, 1970'li yıllarda yapımı durdurdu. Bu süre içinde tünelin her iki taraftan 2,4 km'lik kısmı kazılmıştı. Manş Tüneli 1986'da tekrar gündeme geldi. Projenin maliyeti Fransız ve İngiliz firmalarından meydana gelen bir şirketler birliği tarafından çok sayıda bankadan borç alınarak ve hisse senedi çıkarılarak karşılandı. Dover ile Calais'yi birbirine bağlayan tünel 50.5 kilometre (31.4 mil) uzunlukta olup, 6 Mayıs 1994'te tünel açılışı yapıldı.

Manş Tüneli nasıl yapıldı?

14.000 işçinin görev aldığı bu projede, milyonlarca metrik tonluk taş, toprak ve çamurun atılması için kazı makineleri kullanılmıştır. Bunlardan iki kazıcı ile kanalın iki ucundan kazmaya başlamıştır. Her biri bir lazer ışını yardımıyla yönlendirilmiştir.

Manş Tüneli kaç kilometredir?

Tünelin su altındaki bölümünün uzunluğu 38 kilometredir.

Benzer İçerikler