Geri Dön
Makedonya nerededir?

Makedonya nerededir?

Makedonya son günlerin en çok konuşulan ülkelerinin başında geliyor. Bir anda gündemin tepesine oturan Makedonya nerededir? Makedonya neden bir anda gündem oldu? İşte Makedonya hakkında bilmeniz gereken bilgiler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Makedonya neden gündemde?

Makedonya son günlerde sıkça konuşuluyor. Birçok internet kullanıcısı Makedonya hakkında çıkan haberlerden sonra Makedonya nerededir? sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki Makedonya neden bugünlerde sıklıkla konuşulan bir ülke oldu?

Makedonya nerededir?

Avrupa'nın doğusunda yer alan Makedonya, Balkanlar denilince akla gelen ilk ülkelerden biri. Kuzeybatısında Karadağ, kuzeyinde Sırbistan, doğusunda Bulgaristan, güneyinde Yunanistan, batısında ise Arnavutluk yer alır. Avrupa'nın doğusunda yer alan Makedonya, Yugoslavya'yı oluşturan ülkelerden biriydi.

Makedonya ne zaman bağımsız oldu?

8 Eylül 1991 tarihinde Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan eden Makedonya, tıpkı Slovenya, Bosna-Hersek, Sırbistan, Karadağ ve Hırvatistan gibi Yugoslavya'nın bir parçasıydı. 1991 tarihinde gelen bağımsızlıktan sonra ise ayrı bir ülke olarak dünya sahnesindeki yerini aldı.

Makedonya'nın resmi dili ne?

25.713 kilometrekare yüzölçümlü olan ülke, Vardar Nehri ve 2000 metreyi aşan dağlarıyla tanınmaktadır. Makedonya ayrıca, Arnavutluk ve Yunanistan'la kesişen noktalarda bulunan Ohri, Prespa ve Doyran Gölleri'ne de sahiptir. Makedonya'nın başkenti Üsküp'tür. 2 milyon nüfuslu olan ülkede para birimi Makedonya Dinarı'dır. Resmi dil Makedonca olsa da ülkede Arnavutça, Türkçe, Romanca, Ulahça ve Sırpça tanınan diğer diller arasındadır.

Makedonya ve Yunanistan arasındaki kriz

Peki Makedonya neden son günlerde sıklıkla konuşulmaya başlandı? Bunun nedeni Makedonya ve Yunanistan arasında yıllardır süren 'isim' tartışması... Makedonya'nın bağımsızlığını kazanmasından itibaren Yunanistan ile isim krizi yaşanmıştır. Yunanistan, Makedonya'nın güneyinde yer alan ve aralarında Selanik'in de bulunduğu bölgeyi 'eski Yunan mirası' olarak nitelendirmesinden ötürü Makedonya'nın resmi adının Makedonya olmaması gerektiğini savunmaktadır.

Makedonya'nın resmi adı

Makedonya'nın Yunan topraklarından hak talep etmesine yol açacak bu isim benzerliğinden ötürü Makedonya'nın resmi adı Yunanistan'la yıllarca krize sebep olmuştur. Spordan müziğe birçok resmi etkinlikte Yunanistan'ın hassasiyeti dikkate alınarak Makedonya için 'FYROM' yani 'Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya'nın kısaltması kullanılmıştır. Makedonya, Türkiye'de ise 'Makedonya' olarak bilinmekteydi.

'Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'

Ancak 27 yıllık krizin artık bittiği konuşulmaktadır. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Makedonya ve Yunanistan arasındaki isim krizine çözüm bulunduğunu açıkladı. Makedonya'nın resmi adının değiştirilmesi konusunda anlaşma sağlandığını belirten Çipras, uzlaşılan adın 'Kuzey Makedonya Cumhuriyeti' olduğunu söyledi. Çipras'ın Makedon mevkidaşı Zoran Zaev de ülkenin yeni isminin 'Kuzey Makedonya Cumhuriyeti' olacağını belirtti. Uzmanlara göre, bu yeni isim formülü sayesinde Makedonya'nın Avrupa Birliği'ne girmesindeki en önemli engelin de ortadan kalktığı belirtiliyor.

Makedonya nerededir

Makedonya nerededir

Makedonya nerededir

Makedonya nerededir

Makedonya nerededir

Makedonya nerededir

Makedonya nerededir

Benzer İçerikler