Geri Dön
Küresel ısınma Grönland'taki gizli ABD üssünü ortaya çıkaracak

Küresel ısınma Grönland'taki gizli ABD üssünü ortaya çıkaracak

Atlas Okyanusu ve Kuzey Buz Denizi'nde yer alan Danimarka'ya bağlı toprak Grönland'ta bulunan terk edilmiş gizli bir ABD askeri üssü küresel ısınma sayesinde tekrar açığa çıkabilir. Fakat uzmanlar nükleer faaliyetler için kullanılan tesisin sızıntıya sebep olabileceği endişesini taşıyor.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

İster kabul edin ister Donald Trump gibi 'Dışarısı çok soğuk. Küresel ısınma nerede?' diye isyan ederek kabul etmeyin küresel ısınma gerçek bir fenomen.

Haberin Devamı

Küresel ısınmadan en çok nasibini alan oluşumlar kuşkusuz kutup bölgesindeki buzul ve kar örtüsü.

İşte bu kar ve buz örtüsü aslında bazı gizemlerin de üzerini örtmüş durumda fakat bu gizemin açığa çıkması çok da uzun sürmeyebilir.

Soğuk Savaş Dönemi'nin zirve yaptığı 1967 yılında ABD Hükümeti'nin, Danimarka'ya bağlı denizaşırı toprağı olan Grönland'ta nükleer faaliyet amaçlı kullandığı askeri araştırma üssü bulunuyordu.

1959 yılında 200 askerle kapılarını nükleer araştırma faaliyetlerine açan gizli askeri üs, buz tabakasının içerisinde 3 kilometrelik tüneller ağı ile gömülü vaziyetteydi.

Fakat Grönland'ın gerçek sahibi Danimarka bile, gizli üstte neler yapıldığına dair birçok detayı bilmiyordu. Buzkurdu Projesi (Iceworm Project) adlı bir çalışma yürüten askeri üs, Sovyetler Birliği'nde ülkelere, buz tünelleri aracılığı ile nükleer füzeleri ateşlemeyi hedefliyordu.

Haberin Devamı

Camp Century adlı askeri üstte, Moskova'ya saniyede 600 nükleer füze atılacak kadar bir tünel ağı yapma projesi bulunuyordu.

Fakat buz tabakasındaki değişkenlik sebebiyle askeri üs terk edildi. Kötü olan yaklaşık 9 bin 200 ton kimyasal atığın patlamaya hazır bir bomba gibi buzun altında hapsolması.

Bilim insanları şimdi küresel ısınma sebebiyle bu denli büyük kimyasal atığın doğaya salınacak olması endişesini taşıyor. Kötü senaryonun gerçekleşmesi durumunda tonlarca poliklorlu bifenil maddesi insanlarda kansere sebep olabilir ve denizleri kirletebilir.

Şu an için 35 metrelik buz tabakasının altında yer alan kimyasal atık, buz erimesi sebebiyle 75 yıl içinde gün yüzüne çıkabilir.

Bir kötü gelişme de böyle bir durumda ABD, Danimarka ve Grönland yönetimlerinin karşı karşıya gelmesi ihtimali. ABD Hükümeti geçtiğimiz günlerde üssün güvenliği için Danimarkalı ve Grönlandlı yetkililerle beraber çalışacaklarını duyurdu.

Umarız kötü senaryo gerçekleşmez ve olası en hafif kusurla tüm tehlike atlatılır.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler