Koşuyoruz ama nereye: Rehber yüzünden neredeyse sonucu değişen maraton
4 saniyeyle değişir insanın hayatı, unvanı, başarı ve başarısızlık imajı... Rehberiniz iyi olmadığı ya da yolları bilmediğiniz sürece her şey o dört saniyeye bakar.
A noktası yola çıktığınız konum, B noktası da varmak istediğiniz konumken, o B noktasına 'nasıl' varacağınızı iyi belirlemelisiniz. İyi koşmak, efor sarfetmek, hızlı olmak, yetenekli olmak yeterli olmuyor. Öte yandan çıktığınız yola hakim olmalı, nereye yürümek istediğinizi iyiden iyiye bilmelisiniz. Ancak böyle hedefinize ulaşabilirsiniz.
Koşmasaydın yetişemezdin ama...
Elbette 'yetişmek' için koşabilmeniz ve antrenmanlı olmanız gerekiyor. Ancak yanlış yola saparak işleri zorlaştırma ihtimalinizi gözden kaçırmamalısınız. Bu nedenle, kılavuzunuzun kim olduğunu bilmeli, nereye gideceğinizi öğrenmelisiniz. Böylece hedefe ulaşırsınız. Eğer sahaya, sokaklara, caddelere hakim olmadan B noktasına ulaşmaya çalışırsanız, işi şansa bırakmış olursunuz. Çin'den gelen bir haber, bunu destekler cinsten. Maraton koşucuları yarışın istikametini bilmek zorunda değil, onlara rehberlik eden araçlar oluyor. Fakat yaşanan olay gösteriyor ki, işi gerçekten şansa bırakmamak gerek.
Yanlış rehberlik yüzünden
Kenyalı sporcu Biegon Andrew Kiplangat, Çin'de düzenlenen Qingdao Maratonu'nda koşuya en önde devam ediyordu. Son 300 metreye de birinci sırada girmişti. Fakat takip ettiği rehber araç, bir anda yolunu değiştirerek yanlış istikamete doğru gitmeye başlamış. İkinci sıradaki rakibi hemen arkasında olmasına rağmen Kiplangat aracı takip etmeye devam etmiş. Organizasyon yetkililerinin olaya müdahale edişiyle Kiplangat yarışın yapıldığı yola geri dönmüş ve 2 saat 22 dakika 17 saniyede yarışı tamamlayarak birinci olmuş.
Ömre bedel saniyeler
Yarışı ikinci sırada tamamlayan rakibi, kendisinden yalnızca dört saniye geride bitirmiş maratonu. Yalnızca dört saniye... Akıl alır gibi değil. Rehber aracın hatası, neredeyse yarışın sonucunu değiştiriyormuş. Kiplangat'a bir iki saniye daha geç müdahale edilse, ikinci olan rakibi çoktan onu geçecek ve yarışı bitirecekti belki de.
Organizasyon yönetimi, rehbere bir yıl bu tür organizasyonlarda rehberlik yapamama cezası vermiş ve cezanın gerekçesi olarak da "Yarışın sonucunu değiştirecek bir hata yapmış olması" kayda geçirilmiş.
İyi hayat dersleri çıkar
İnsanın aklına, çıkarılabilecek onlarca hayat dersi geliyor. Kargaların rehberliğine güvenmemek bir yanda, yola çıkarken 'ne için', 'neden' ve 'nereden' hedefe varacağını bilmek bir yanda, tedbiri elden bırakmamak bir yanda... Hangisi bu olay için size daha uygun geliyorsa onu seçersiniz. Ancak ana fikir, iyi koşuyor olmanızın tek başına yeterli olmadığı...