Geri Dön
Kilauea Yanardağı Mars'ta yaşam çalışmalarına ışık tutabilir

Kilauea Yanardağı Mars'ta yaşam çalışmalarına ışık tutabilir

Şu günlerde sarsıntılı patlamalarıyla gündeme gelen Hawaii Adası'ndaki Kilauea Yanardağı, yüzeyi bazalt kaya ile kaplı Kızıl Gezegen Mars'ta yürütülen yaşam çalışmalarına katkı sağlayabilir.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Kızıl Gezegen Mars'ın da bir zamanlar tıpkı Dünya'daki gibi bir atmosfere ve yaşamı sağlayacak suya sahip olduğu biliniyor. Dünya'ya nazaran daha küçük çaplı olan Mars, bir süre bu özelliğini kaybetti ve uzaydan gelen tüm tehditlere son derece açık bir gök cismine dönüştü.

Haberin Devamı

Bir zamanlar Mars'ta yaşam varsa buna dair kalıntıları nasıl bulabiliriz? Belki de bunun için Mars'a gitmeye gerek yok!

1983 yılından bu yana faaliyet gösteren Kilauea Yanardağı, Kızıl Gezegen Mars'ta olası yaşamın varlığına dair bazı kanıtlar sunabilir.

2015 yılından bu yana Kilauea Yanardağı çevresinde NASA adına araştırma yapan bilim insanları, Antik Mars Çağı'nda yaşamın nasıl geliştiğine dair izleri yine bu bölgede arıyor.

Kilauea Yanardağı'nın patladığı Hawaii'de neler oluyor?

NASA'nın Silikon Vadisi'nde yer alan Ames Araştırma Merkezi'nde görev yapan jeobiyolog Darlene Lim, Kilauea Yanardağı ve çevresinde, 'Mars yaşam için elverişli miydi?' ve 'Mars günümüzde yaşam için elverişli mi?' sorularının cevabını arıyor.

Haberin Devamı

Kilauea Yanardağı çevresindeki bazalt zemin, çok sayıda mikroorganizmaya ev sahipliği yapıyor olabilir. Bazalt kayalıktaki bazı kimyasallar da bakteri yaşamı için enerji sağlayabilir.

Kilauea Yanardağı çevresinde araştırma yapan bilim insanları, bölgenin 1219 metre derinliklerindeki volkanik kayalarda bile bazı bakteri türlerine rastladı.

Bu tespitler, Mars gibi yaşama elverişsiz olduğu düşünülen yerlerde de zorlu koşullara dayanabilen bakterilerin mevcut olabileceği ihtimalini güçlendiriyor.

Kilauea Yanardağı Marsta yaşam çalışmalarına ışık tutabilir

Kilauea Yanardağı'nın patlamasını Kayıp Gezegen X Nibiru mu tetikliyor?

Lim'in önderliğindeki ekip ayrıca Kızıl Gezegen Mars'a yapılacak olası bir insanlı seyahatte, bulguların Dünya'ya nasıl ulaştırılabileceğine dair bazı operasyonel testler de yapıyor.

Bulguların Dünya'ya olan transferindeki en büyük engel, gezegenlerarası iletişim kopukluğu. Gezegensel gecikme adı verilen bu süreç 4 dakikadam 22 dakikaya kadar çıkabiliyor.

Donmuş Lav Zemin ve Bazalt ile İlişkili Biyolojik Analog Bilimi adlı projenin sonuçları, bu yıl içerisinde Astrobiology dergisinde yayınlanacak.

Mars hakkında öne sürülen 11 ilginç iddia!

Hawaii Adası'nda yıldızlararası yaşam konulu çok sayıda çalışma yapılıyor. Adada yer alan Mauna Loa Yanardağı çevresindeki Mars benzeri bir arazide, medeniyetten tamamen izole edilmiş bir grup bilim insanı Mars benzeri koşullarda aylarca yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Bu çalışmanın amacı da insanların sıkılma hissiyle nasıl başa çıktıklarını incelemek.

Haberin Devamı

Hawaii Üniversitesi'nde jeolog olarak görev yapan Scott Rowland, Mauna Loa Yanardağı çevresinde izole şekilde yaşayan bilim insanlarının, Dünya dışında bir yerde gibi hareket ettiklerini ve dışarıya yalnızca uzay giysileriyle çıkabildiklerini belirtiyor.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler