Geri Dön
İslam İşbirliği Teşkilatı nedir? İslam İşbirliği Teşkilatı bilgileri

İslam İşbirliği Teşkilatı nedir? İslam İşbirliği Teşkilatı bilgileri

13 Aralık 2017 tarihinde İstanbul'da Olağanüstü Zirve toplantısı yapan İslam İşbirliği Teşkilatı nedir? İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkeler hangileridir? İslam İşbirliği Teşkilatı'nın amacı nedir? İşte İslam İşbirliği Teşkilatı hakkında bilmeniz gereken her şey...

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

İslam İşbirliği Teşkilatı 1969 yılında 57 ülkenin katılımı ile kurulmuş uluslararası bir kurumdur. 2008 yılı itibari ile İslam İşbirliği Teşkilatı 1,6 milyar insanı temsil eder. İslam İşbirliği Teşkilatı'nın amacı Müslüman dünyasının toplu sesi olmaktır ve nüfusun çoğunluğunu Müslümanlar'ın oluşturduğu ülkelerde uluslararası barış ve güven adına koruma görevi üstlenir.

Haberin Devamı

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'de delegelere sahiptir. İslam İşbirliği Teşkilatı'nın resmi dilleri Arapça, İngilizce ve Fransızca'dır.

İslam İşbirliği Teşkilatı nasıl ve ne zaman kuruldu?

21 Ağustos 1969 tarihinde Mescid-i Aksa'da bir yangın patlak verdi. Kudüs kentinin eski müftüsü olan Amin al-Husseini, kundaklama olarak belirtilen yangını Yahudi suçu olarak niteledi ve Müslüman çoğunluğa sahip ülkeleri bir zirve altında toplama çağrısı yaptı.

Bunun üzerine 25 Eylül 1969 tarihinde Müslüman çoğunluğa sahip 24 ülkenin temsilcileri Fas'ın başkenti Rabat'ta bir zirve düzenlemek için toplandı. Zirvede 'Müslüman ülkelerin birbirleri arasında, İslam dininin ölümsüz ilkesi altında din, kültür, bilim ve ekonomi alanlarında karşılıklı destek ve yakın iş birliği teşvik edilmesi'ni öngören bir tasarı kabul edildi.

Haberin Devamı

İsrail - Filistin tartışmalarının odağındaki kent: Kudüs

Mart 1970 tarihinde ilk Dış İşleri Bakanları İslam Konferansı Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde gerçekleştirildi. 1972 yılında ise bugünkü İslam İşbirliği Teşkilatı olan İslam Konferansı Teşkilatı kuruldu.

28 Haziran 2011 tarihinde alının bir kararla İslam Konferansı Teşkilatı'nın adı İslam İşbirliği Teşkilatı olarak değiştirildi. Aynı tarihte teşkilatın logosu da değiştirildi.

Mescid-i Aksa yangını İslam İşbirliği Teşkilatı'nın kurulmasına ön ayak olsa da 19'uncu yüzyıldan bu yana dünya çapındaki Müslümanlar'ın birçoğu Müslümanlar'ın sosyal, ekonomik ve politik ortak ilgileri için çalışacak pan-İslam bir teşkilatın kurulmasını istiyordu.

İslam İşbirliği Teşkilatı nedir İslam İşbirliği Teşkilatı bilgileri

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın amacı nedir?

İslam İşbirliği Teşkilatı, İslam dini altında sosyal ve ekonomik değerleri korumayı, üye ülkeler arası dayanışmayı, sosyal, ekonomik, kültürel, bilimsel ve politik iş birliğini artırmayı, uluslararası barış ve güvenliği ve ileri seviyede eğitimi sağlamayı amaçlar.

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın sembolü neyi temsil eder?

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın sembolü 3 simgeden oluşur. Bu simgeler Kabe, Dünya ve Hilal'i temsil eder.

Haberin Devamı

İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkeler hangileridir?

İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkeler Cezayir, Benin, Burkina Faso, Kamerun, Çad, Komorlar, Cibuti, Mısır, Gabon, Gambiya, Gine-Bissau, Gine, Fildişi Sahili, Afganistan, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Brunei, Endonezya, İran, Irak, Ürdün, Kazakistan, Kuveyt, Kırgızistan, Lübnan, Malezya, Arnavutluk, Guyana, Moritanya, Mali, Fas, Mozambik, Nijer, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, Somali, Sudan, Togo, Tunus, Uganda, Maldivler, Umman, Pakistan, Filistin, Suudi Arabistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan ve Yemendir. Suriye'nin üyeliği askıya alınmıştır.

Mescid-i Aksa nerede? Mescid-i Aksa hakkında bilgiler...

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Kudüs kararı nedir?

13 Aralık 2017 tarihinde İstanbul'da İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından düzenlenen Olağanüstü Zirve'nin karar bildirgesinde Doğu Kudüs Filistin devletinin işgal altındaki başkentidir ve Filistin devletini tanıyoruz kararının alındığı bildirildi.

Haberin Devamı

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler