
İran'da kadın olmak
İran’ın başkenti Tahran’da İslami kıyafet kurallarına uymayan kadınlar gözaltına alınmak yerine, polis tarafından verilen eğitimlere katılacak.
İran’da kadın olmak nasıldır acaba diye zaman zaman düşünmüşümdür. Yasakların çoğu kadınlara yönelik çünkü. Başörtüsünü saçına göstermelik tutturan, abartılı makyaj yapan, otobüste en arkada oturan bir kadın görüntüsü beliriyor kafamda. Uymak zorunda oldukları o kadar çok kural var ki...
Ancak bundan böyle Tahran polisi, kıyafet zorunluluğuna uymayan kadınları gözaltına almayacak. Ama dikkat! Sadece Tahran'da...
Tahran Emniyet Müdürü Tuğgeneral Hüseyin Rahimi, "Gözaltına almak yerine eğitim veriyoruz. Şu ana kadar bu sınıflarda 7 bin 913 kişi eğitim aldı" demiş.
Bu iş için 100’den fazla eğitim merkezi kuruldu.
Özgürlük yok!
İran’da kadınlar özgür değil. Sunulan dar alanda hayatlarını yaşamaya çalışıyorlar. Ama bir yandan da özgürlük için mücadele ediyorlar. İnat edercesine yaşamanın bir yolunu bulmuş gibiler. Saçlarının bir kısmı dışarıda kalmış gevşek başörtüleri, abartılı makyajları, ojeli parmakları ile, belki de İslami kıyafet giyme zorunluluğunu aşmaya çalışıyorlar.
Genç ve reform yanlısı İranlılar 2013 yılında ılımlı Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi iktidara taşımış, giyim kurallarının ihlaline yönelik cezaların azaltılmasını talep etmişlerdi.
Ruhani ise 2015'te polislere yaptığı konuşmada, "İslam'ı zorla kabul ettirmek polisin işi değil. Hiçbir polis Allah ya da peygamber öyle istediği için bunu yaptım diyemez. Birçok dini konu kişisel inanç ile alakalıdır" demişti.
Büşra Özbelli
Instagram: www.instagram.com/ozbellibusra