Hindistan'daki bu okulda öğrenciler her iki eliyle de yazı yazmak zorunda
Hindistan'da yaşayan öğrenciler size göre şanssız olabilir. Uzaktan bakıldığında eğitim almadıklarını, okula gitmediklerini bile düşünüyor olabilirsiniz. Oryantalizmin doruklarında geziyor, Hindistan denilince aklınıza bir tek 'Slumdog Millionaire' geliyor olabilir. Saçmalamayın arkadaşlar. Hindistan'da da okullar var ve öğrenciler tıpış tıpış okullarına gidiyor. Hatta bir okul var ki öğrenciler tek elle değil çift elle yazı yazmayı öğreniyorlar.
Madhya Pradesh'teki Veena Vandini adlı okulda okuyan öğrenciler 45 dakikalık dersler görüyor.
Ve her dersin 15 dakikasında öğrenciler çift elle yazı yazmak zorunda.
Peki bu fikir nereden çıkmış?
İlham kaynağı Rajendra Prasad.
Ülkenin ilk cumhurbaşkanı Rajendra Prasad'ın iki eliyle yazı yazabilmesinden ilham alan okul yönetimi öğrencileri için 'çok yönlü' olabilmeleri ve iki elle de yazı yazabilmeleri için 15'er dakikalık 'çift el' zorunluluğunu kararlaştırmış.
Okulun müdürü VP Sharma, "Öğrencilerimize çok yönlülük aşılıyoruz. Üç seviyeden oluşan bu eğitim sonucunda üçüncü seviyeye gelen öğrenciler rahatlıkla her iki eliyle de yazı yazabilir hale geliyor" diyor.
Finlandiya'da yapılan bir araştırmada çok yönlü olmanın, hem sağ hem de sol eliyle yazı yazabilmenin insanın ruhsal sağlığı açısından önemli katkıları ortaya çıkmıştı.
İnsan sol eliyle yazan solak arkadaşlarını görünce mutlu oluyor.
Özeniyor, 'Keşke ben de yazabilsem' diyor.
E madem ağaç da yaşken eğiliyor.
Hiç istemez miydiniz okulda 1-A sınıfında okurken öğretmeninizin "Haydi bakalım Alican şimdi de bu kelimeleri sol elinle yaz" diye diretmesini?
En basitinden empati seviyemiz yükselirdi, solak arkadaşlarımıza öcü olarak bakmazdık, onları öğretmenlerimize şikayet etmezdik.
Şahsen geçmişte solak arkadaşımı öğretmenime şikayet ettiğim için, "Örtmenim neden o sol eliyle yazıyor?" diye sorduğum için özür diliyorum.