Davos Dünya Ekonomik Forumu nedir? Davos Zirvesi hakkında bilgiler
İsviçre'nin dağlarındaki elit toplantısı olarak da anılan ve Davos Zirvesi olarak da bilinen Davos Dünya Ekonomik Forumu nedir? Davos Dünya Ekonomik Forumu'nun amacı nedir? 2018 yılında Davos Dünya Ekonomik Forumu'na kimler katılacak? İşte Davos Dünya Ekonomik Forumu hakkında bilmeniz gerekenler...
Davos Dünya Ekonomik Forumu ya da Davos Zirvesi 1971 yılında küçük bir yönetim konulu konferans olarak başlamıştır. Davos Dünya Ekonomik Forumu'nun kurucusu Klaus Schwab, yeteri derecede iyi performans sergileyemeyen Avrupalı şirketlere Amerikan tekniklerini anlatma hedefi ile konferansı kurdu.
Oldukça ilgi gösterilen konferanslar dünyanın her yerinde popülerlik kazandı ve iş dünyasından finansa, politikadan halkla ilişkilere yılda 3 bin kadar dünya elitini bir araya getiren bir foruma dönüştü.
Dünya Ekonomik Forumu amacını 'dünyanın durumunu iyileştirmek' olarak tanımlıyor.
Dünya Ekonomik Forumu her yıl İsviçre'nin kayak merkezi Davos'ta delegelerin konuşmaları dinlemek için katıldığı, panel tartışmalarının ve seminerlerin yer aldığı bu konferansı düzenliyor.
2018 Davos Dünya Ekonomik Forumu'na kimler katılıyor?
Dünyanın en etkili siyasi isimleri Davos Dünya Ekonomik Forumu'na katılıyor. Emmanuel Macron, Angela Merkel, Theresa May, Justin Trudeu, Benjamin Netanyahu, Mauricio Macri Emmerson Mnangagqa ve Narendra Modi gibi liderler bu yıl Davos'a katılacak.
ABD başkanları geleneksel olarak Davos Dünya Ekonomik Forumu'na katılmıyor fakat bu yıl sürpriz bir şekilde Donald Trump katılma kararı aldı.
Salesforce.com icra kurulu başkanı Marc Benioff, Renault-Nissan-Mitsubishi icra kurulu başkanı Carlos Ghosn ve WPP icra kurulu başkanı Martin Sorrell gibi dünyanın önde gelen şirketlerin önemli isimleri de Davos'a katılacak. Davos'ta düzenlenen forumun birçok masrafını kurumsal üye olan bu şirketler düzenliyor. Bu şirketler üyelik ve ortaklık çerçevesinde yılda 60 bin ila 600 bin İsviçre Frankı ödeme yapıyor.
Uluslararası Para Fonu IMF ve Birleşmiş Milletler temsilcileri de Davos'a katılacak kurumlar arasında yer alıyor.
Davos Dünya Ekonomik Forumu'na önemli ticaret birlikleri ve kurumların başkanları, akademisyenler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar da davet edildi.
Ayrıca Elton John ve Cate Blanchett gibi medyatik isimler de Davos'a katılacak.
Davos Dünya Ekonomik Forumu'nu tek cümle ile plütokratik elitlerin diğer elitlerle bir araya gelmesi olarak tanımlayabiliriz.
Davos Dünya Ekonomik Forumu'nda neler konuşuluyor?
Zirvede gelir eşitsizliği, yoksulluk, gelişim, teknolojik değişimler, çevre ve kurumsal sosyal sorumluluk konuları tartışılıyor. Zirvenin 2018 yılı teması ise 'Ayrışan dünyada ortak bir gelecek yaratmak'.
Aslına bakılırsa foruma katılan birçok CEO, farkındalık tartışmaları için değil kilit isimlerle tanışarak çevre oluşturmayı amaçlar. Kilit isimlerle bir araya gelmek isteyen CEO'lar ana konferans merkezinde, özel toplantı odalarında, partilerde ve lüks otel odalarında bir araya geliyor.
Ego, zirveye katılmayı teşvik eden bir diğer detay. Bazı yöneticiler statülerinin önemini vurgulamak için her yıl etkinliğe mutlaka katılıyor.
Davos Zirvesi bir tür İllüminati toplantısı mı?
Bazı siyasetçiler de ego gösterisi için orada bulunuyor. Fakat Davos yalnızca bir ego gösteri sahnesi değil ayrıca dünyanın birçok yerinden büyük özel sektör oyuncuları da etkinlikte yerini alıyor. Bu sebeple katılan isimler, küresel medya aracılığı ile hem kendini daha iyi tanıtıyor hem de mesajlarını çok daha hızlı aktarabiliyor.
Jeopolitik anlaşmalar da Davos'u önemli kılan bir diğer faktör. 1998 yılında Türkiye ve Yunanistan, olası bir savaşın önünü kesmek için Davos Deklarasyonu adı verilen bir anlaşma imzaladı.
Davos Dünya Ekonomik Forumu amacına ulaşıyor mu?
Forumun destekçileri Davos'un dünyayı kurtarmasa da zorlu sosyal, ekonomik ve politik sorunlarına çözüm geliştirmek için etkili ve zeki insanları bir araya getirdiğini söylüyor.
Fakat birçok kişi tıpkı Donald Trump'ın eski başdanışmanı Steve Bannon gibi düşünüyor. Steve Bannon, Davos'u dünyanın güçsüzlerine karşı kötü elit ittifaklar olarak yorumluyor.
Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu