Geri Dön
Avustralya Günü nedir? Avustralya Günü ne zaman?

Avustralya Günü nedir? Avustralya Günü ne zaman?

Avustralya Günü nedir? Avustralya Günü neden ve ne zaman kutlanıyor? Avustralya Günü nerede kutlanıyor? İşte Avustralya Günü hakkında bilmeniz gereken her şey...

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Avustralya Günü Avustralya'da kutlanan milli bayramdır. Her yıl 26 Ocak tarihinde kutlanan Avustralya Günü, 1788 yılında kıtanın New South Wales eyaletindeki Port Jackson'a varan ilk İngiliz gemi filosu anısına kutlanır. Günümüzde Avustralya Günü için yapılan kutlamalar, Avustralya'nın çok uluslu bir toplum olması ve ülkenin toprak bütünlüğü temalarını içerir. Avustralya genelinde bu gün, aile ya da arkadaşlarla beraber kutlanır. Avustralya Günü'nde Avustralya vatandaşı olmaya hak kazanan kişiler tebrik edilir ve Avustralya topluluğuna katıldıkları için çeşitli partiler düzenlenir.

Haberin Devamı

Avustralya Günü kutlamaları ne zaman başladı?

Avustralya Günü'nün anlam ve önemi tarih boyunca değişiklik göstermiştir. 1788 yılından bu yana Avustralya Günü, 'Yıl dönümü Günü', 'Kuruluş Günü' ve 'Avustralya Yerliler Birliği Günü' gibi isimler altında kutlanmıştır. 26 Ocak 1788 tarihi, Avustralya kıtasının doğu kıyısında İngiliz egemenliğinin başlangıcıydı. Bu bölge daha sonra 'New Holland' olarak adlandırıldı. Avustralya Günü ilk olarak 26 Ocak 1808 tarihinde kutlandı. İlk resmi kutlama 1818 yılında New South Wales eyaletinde gerçekleştirildi. 1901'in ilk günü Avustralya'daki İngiliz kolonileri birleşerek federasyon oluşturdu ve modern Avustralya'nın temelleri atılmış oldu. Avustralya Günü, 1935 yılından itibaren Avustralya'nın her yerinde kutlanmaya başladı. 1994 yılında Avustralya Günü, ülke genelinde resmi tatil ilan edildi.

Haberin Devamı

Avustralya Günü nasıl kutlanıyor?

Günümüzde Avustralya'da, Avustralya Günü tatili, Avustralya Günü arifesinde yapılan 'Yılın Avustralya vatandaşı' ve 'Avustralya Günü onur listesi' duyuruları ile başlıyor. Avustralya Günü, Avustralya'nın her eyaletinde ve kentinde resmi tatildir. Avustralya Günü, hafta sonuna denk gelirse ilk Pazartesi günü resmi tatil olarak sayılır. Avustralya Günü, Avustralya'daki en büyük ulusal kutlamadır.

1938 yılından bu yana Avustralya Günü kutlamaları çerçevesinde, Avustralya Aborijinleri etkinlikleri de gerçekleştirilir. Avustralya Günü, Avustralya Aborijinleri için de önem arz eder. Fakat Avustralya Aborijinleri, bu günü Avrupalılar'ın kıtayı istila ettiği günün başlangıcını kutlamak ya da protesto etmek olarak görür. Avustralya Aborijinleri, bu günü 'İstila Günü' ya da 'Beka Günü' olarak adlandırır ve bu sebeple Avustralya Günü'nün 26 Ocak yerine bir başka tarihte kutlanmasını talep ederler.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler