ABD-Meksika sınırındaki tahterevalli dünyayı kurtarabilir mi?
ABD-Meksika sınırına kurulan tahterevalli Twitter'da olay oldu... Tahterevalli, sınırın iki yakasındaki çocukları, gençleri buluşturdu, unutulmaz bir görüntüye sahne oldu. Peki bu tahterevallinin yarattığı 'sempatik' durum dünyayı kurtarmaya yeter mi?
ABD-Meksika sınırı doğru bir seçim
Twitter'ı sallayan tahterevalli, aslında Kaliforniya Üniversitesi profesörlerinin bir projesi. Amaç, iki farklı ülkedeki çocukların aslında bir arada oldukları, bürokratik engellere takıldıkları, sınırları aşabilseler aslında dünyayı kurtarmaya yetecek kadar genç ve enerjik olduklarını bütün dünyaya göstermek. Bunun için de ABD-Kanada sınırı yerine ABD-Meksika sınırının seçilmesi elbette çok doğal.
'Taraf'ları hemen seçiyorsunuz
Siyasete dalmaya gerek yok ama Trump'ın birçok söylemi oldukça eleştiri topluyor dünya genelinde. Kaliforniya Üniversitesi'ndeki profesörlerin minimal çabayla maksimal bir projeyi hayata geçirmeleri bence kıymetli. Kimilerine göre risksiz, kimilerine göre beyhude bir çaba. Ama sinematografik bir sahne. Bir filmin açılış sahnesi olacak kadar etkileyici. Görsellere bakanlar hangi tarafın ABD, hangi tarafın Meksika olduğunu bile tak diye ilk etapta anlayabiliyor mesela.
Dünyayı kurtarabilir mi?
ABD-Meksika sınırındaki tahterevalli dünyayı kurtarabilir mi? Elbette tek başına yeterli değil. Ancak 'kelebek etkisi'ni ıskalamamak lazım. "Yaşasın! Dünyaya iyi enerji yayıldı" demek sanki kafayı ekmekle sıyırmak gibi algılanabilir. Ama dünyanın bir yerinde güzel bir sahne yaşandı. Bu sahne Twitter aracılığıyla tüm dünyayı etkiledi. "Ay"lar, "Ooo"lar havada uçuştu. Bu da bir şey.
Ömrümüz 'sakin bir dünya'ya yetmeyecek ama...
Dünya, bir tık daha sakin ve olumlu bir sahneye dönüşecekse bile bu bizim tanıklık edeceğimiz kadar yakın bir süreçte gerçekleşmeyecek. Ömrümüz yeterli değil. Ama umudu korumak için de somut görseller lazım. ABD-Meksika sınırındaki tahterevalli hiçbir şey değiştirmese bile en azından ufacık da olsa umut aşılaması bakımından, küresel bir soruna çok katmanlı yaklaşması açısından son derece kudretli. Hafife alınmak için fazla sanatsal ve gerçek!