Pasifik Okyanusu'ndaki yeni ada Mars'ın geçmişini aydınlatabilir
Su altı volkanik faaliyetleri sebebiyle Pasifik Okyanusu'nda ortaya çıkan yeni ada, Kızıl Gezegen Mars'ın geçmiş volkanik faaliyetleri alanındaki çalışmalara ışık tutabilir.
Amerikan Havacılık ve Uzay İdaresi NASA'nın odağı şu günlerde, Pasifik Okyanusu'nda volkanik faaliyet sonucu ortaya çıkan yeni bir ada.
Peki NASA neden bu adaya taktı dersiniz? Kurum, 2015 yılında su altı volkanik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan yeni ada, Mars'taki geçmiş volkanik faaliyetler konusunda yapılan çalışmalara yol gösterebilir açıklaması yapıyor.
Ortaya çıktığı ilk zamanlar bilim insanları adanın birkaç ay içerisinde yok olacağını düşünse de ada hala varlığını sürdürüyor. Hatta NASA, tarafından yapılan bir araştırma adanın 30 yıl kadar varlığını sürdüreceğini ortaya koyuyor.
Hunga Tonga-Hunga Ha'apai adı verilen adayı uydular ilk olarak 2015 yılında tespit etti. Hunga Tonga-Hunga Ha'apai Adası ayrıca modern uydu çağında ortaya çıkarak hayatta kalan tek ada.
Araştırmacılara göre adayı bekleyen 2 farklı senaryo bulunuyor. Bunlardan ilki adanın hızlı bir erozyon süreci geçireceği.
Bir diğer senaryo da erozyon sürecinin beklenenden daha yavaş gerçekleşmesi.
Bilim insanları şimdi Hunga Tonga-Hunga Ha'apai Adası üzerinde Mars gezegeninin gizemlerini çözmek için araştırmalar yapmaya hazırlanıyor.
Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu