NASA Mars'ta organik bileşen bulduğunu açıkladı
NASA, Mars'ta araştırma yapan Curiosity aracının, Kızıl Gezegen'de 3 milyar yıl yaşında olduğu tahmin edilen organik bileşen bulduğunu duyurdu.
Mars'ta yaşam var mı ya da var mıydı sorusunun cevabı net olarak bir yanıt bulmuş olmasa da NASA, Kızıl Gezegen'de araştırma yapan Curiosity aracı sayesinde çeşitli organik bileşenler bulduğunu açıkladı.
Antik anakaya üzerinde bulunan moleküllerin keşfi, Mars'ın bir zamanlar yaşama ev sahipliği yaptığı fikrini destekliyor.
NASA, Kızıl Gezegen Mars'ta ilk defa klorürleşmiş moleküller bulduklarını 2014 yılında doğrulamıştı.
Fakat 7 Temmuz 2018 günü açıklanan yeni bulgu, bir önceki keşiften çok daha heyecan verici.
Bir otomobil büyüklüğünde olan Curiosity uzay aracı, Kasım 2011'de ABD'nin Florida eyaletinden fırlatılmıştı.
Ağustos 2012'de Kızıl Gezegen'e ulaşan Curiosity, NASA'nın Mars Bilim Laboratuvarı görevinin bir parçası.
İlk etapta 2 yıl süre ile çalışması öngörülen Curiosity'nin görev süresi Aralık 2012'de süresiz olarak tekrar güncellendi.
2 yıldır süren teknik arızanın giderilmesiyle beraber Curiosity yakın zamanda Mars yüzeyinde kazı çalışmalarına başlamıştı.
Mühendisler, Curiosity'nin kazı özelliğini onarmak için yeni bir teknik geliştirdi. Ekip, kazı sırasında aracın robot kolunu ileri ittirerek kazı işlemini başarıyla gerçekleştirmeyi sağladı.
Duluth hedefi adı verilen görevde Curiosity 5 cmlik delik açarak testi başarıyla geçti.
Geçtiğimiz 20 Mayıs tarihinde 1.52 cm genişliğinde delik açan Curiosity böylece Ekim 2016'dan bu yana ilk kez zemin örneği toplamaya başladı.
Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu