Japon Uzay Ajansı, Ryugu asteroitine iniş yapacak
Japonya Uzay Araştırma Ajansı JAXA, önümüzdeki günlerde Ryugu asteroitine iki robot indireceğini ve asteroitten örnekler toplayarak Dünya'ya getireceğini duyurdu.
Bir dönem teknoloji ile ilgili her şeyi Japonlar'a atfetmek gibi bir huyumuz vardı. Haklı sayılabilecek Japon atıfının son örneği ise, asteroitle buluşma etkinliği ile geliyor.
Japonya Uzay Araştırma Ajansı JAXA, 1 km genişliğindeki Ryugu asteroitine önümüzdeki günlerde, iki robotla iniş yapacağını ve asteroitten örnekler toplayacağını açıkladı.
Alınacak örneklerin asteroitin ve Güneş Sistemi'nin oluşumuna ışık tutması bekleniyor.
JAXA, Ryugu asteroiti görevi için Hayabusa-2 uzay aracında bulunan küçük robotları kullanacak.
Hayabusa-2 uzay aracı, Dünya'dan 300 milyon km uzaklıktaki Ryugu asteroitine geçtiğimiz haziran ayında ulaştı. Hayabusa-2'nin asteroite ulaşmasıyla beraber mühendisler Ryugu'nın yüzeyinde araştırma yapmak için kolları sıvadı.
Ryugu asteroitine iniş için ilk aşama 21 Eylül'de başlayacak. İlk etapta Hayabusa-2 uzay aracından küçük robotlar asteroitin yüzeyine indirilecek ve robotlar yüzey çalışmaları yaparak fotoğraflar çekecek.
3 Ekim'de ise Hayabusa-2 uzay aracı, Alman ve Fransız bilim insanları tarafından yapılan ve Mascot adı verilen bir paketi, yüzey araştırmaları için asteroite gönderecek.
İlk iki aşamanın başarıyla sonuçlanmasının ardından, üçüncü ve dördüncü aşamaya geçilecek. Bu aşamalarda asteroite uzay aracı indirilecek ve asteroitin içi açılacak. Böylece asteroitin iç malzemeleri de incelenebilecek.
Dört aşamanın ardından Hayabusa-2 uzay aracı asteroite iniş yapacak ve toplanan örneklerin tümünü yükleyerek Dünya'ya gönderecek. Böylece bilim insanları, Güneş Sistemi'nde dolaşan nesneleri yakından inceleme fırsatı yakalayacak.
Hayabusa-2 uzay aracının Aralık 2019'a kadar asteroit üzerinde araştırma yapması ve 2020 yılında da Dünya'ya getirilmesi planlanıyor.
Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu