Ay'da yaşama dair izler bulundu
Ay kayaları ve toprağı üzerinde yapılan çalışma, uydunun 4 milyar yıl ile 3.5 milyar yıl önce yaşam için elverişli koşullara sahip olduğunu ortaya koydu.
20 Temmuz 1969'da Ay'a ilk ayak basan insan olan Neil Armstrong, ıssız uyduda ne umdu bilmiyoruz ama; kaya parçaları bulup Dünya'ya getirdiğini biliyoruz.
Neil Armstrong ve sonrasında Ay'a giden uzay öncüleri, uydudan çok sayıda kaya ve toprak getirdi. Bu örnekler üzerinde çalışmalar yapan bilim insanları, Ay'ın bir dönem yaşamı destekleyecek elverişli koşulllara sahip olabileceğine ortaya koydu.
Yeni bulgulara göre Ay'da 4 milyar yıl önce volkanik hareketlilik tavan yapmıştı. Bu hareketlilik yarım milyar yıl sürdü.
500 milyon yıl boyunca Ay yüzeyinde, su birikintisi oluşturmuş olabilecek uçucu gazlar püskürüyordu.
Ay yüzeyinden püsküren duman ve su buharı, uydunun çevresinde 500 milyon yıl süreyle atmosfer tabakası oluşturmuş olabilir.
Günümüzde Ay son derece çorak ve ıssız görünse de, atmosferi olmasa da, sodyum ve potasyumdan oluşan son derece ince bir gaz tabakası tarafından çevreleniyor.
Washington Eyalet Üniversitesi'nde görev yapan ve Ay'da yaşam çalışmasını yürüten astrobiyolog Dirk Schulze-Makuch, Ay'ın oluştuğu ilk dönemlerde sıvı su ve önemli oranda atmosfer bulunuyorsa, uydu yüzeyinin yaşam için elverişli olabileceğine vurgu yapıyor.
Dirk Schulze-Makuch'a göre Ay üzerinde bir zamanlar var olması muhtemel su birikintileri içerisinde mikroskobik yaşam bulunma olasılığı son derece yüksekti.
Bugüne kadar yapılan Ay görevlerinden elde edilen örnekler üzerinde çalışan bilim insanları, Ay'ın mantosunda yüksek miktarda su bulunduğuna kanıt olan bazı veriler elde etti.
Ayrıca Ay'ın oluşumunun ilk evrelerinde, uyduyu Güneş rüzgarlarına karşı koruyan manyetik bir alan da var olmuş olabilir.
Peki milyarlarca yıl önce Ay'da yaşam varsa, Ay nasıl görünüyordu, oradaki canlılar neye benziyordu ve Ay'da yaşam nasıl başlamıştı?
Dünya'da yaşamın 3.8 milyar yıl önce siyanobakterilerle başladığı tahmin ediliyor. 3.8 milyar yıl önce Dünya ve diğer gezegenler yoğun meteor bombardımanı altındaydı. Siyanobakteriler de Dünya'ya çarpan meteorlarla gelmiş olabilir.
Bu durum Ay için de geçerli. Meteorlar dünyaya siyanobakterileri getirmişse büyük olasılıkla Ay'a düşen meteorlar da benzer malzemeleri uyduya taşıdı.
Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu