Pas türü belirtilerine rastlanmış
Hindistan Uzay Araştırma Örgütü tarafından Ekim 2008'de Ay yörüngesine fırlatılan bir uzay aracı, topladığı verilerle ilginç bir buluşa imza atmış. Uzay aracından gelen verileri inceleyen bilim insanları, Ay'ın kutup bölgesinin diğer bölgelerinden önemli ölçüde farklı bir bileşime sahip olduğunu ortaya çıkartmış. Söz konusu kutuplardan yansıyan ışığı inceleyen araştırmacılar, bir pas türü olan hematit belirtilerine rastlamış.
İyi de Ay'da oksijen yok ki!
Ancak işin burası biraz enteresan. Çünkü pasların yani demir oksitlerin oluşması için oksijene ihtiyaç var. Ancak hepimizin bildiği gibi Ay'da oksijen bulunmuyor. Yani pas oluşumu için Ay pek de uygun bir ortam değil. Peki nasıl Ay'da pas belirtilerine rastlanabiliyor? NASA ile iletişime geçen Hawaii Üniversitesi'nden Şuai Li, Ay'da pas oluşumunun üç şekilde oluşabileceği ortaya koymuş. Peki neymiş bu ihtimaller?
Üç ihtimal üzerinde duruluyor
İlki şu: Dünya'nın manyetik alanı nedeniyle Ay'a oksijen gidebilir. Ay'ın gezegene daha yakın olduğu dönemde daha çok oksijen almış olması muhtemelmiş. Ay'daki pasın bir diğer nedeni de hidrojen olabilirmiş. Güneş'ten gelen rüzgarlar aracılığıyla Ay ve Dünya, hidrojen bombardımanına maruz kalıyor ancak Dünya'nın manyetik alanı bu gazları engellerken Ay'da herhangi bir koruma yok. Üçüncü neden ise Ay'ın uzak tarafındaki kraterlerin altında bulunan mevcut su buzu olabilirmiş. Ay'a devamlı çarpan toz parçacıkları bu su moleküllerini serbest bırakabilir, bu su molekülleri demirle karışarak okstitlenmeyi artıracak şekilde ısınabilirmiş. Şu anda bilim insanlarının üzerinde durduğu bu üç ihtimalden hangisi doğru çıkacak, bunu zaman gösterecek elbette. Bakalım Ay'daki paslanmanın gerçek sebebi neymiş...
twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr