Milliyet ExecutiveYapay zekâyla yarışabilecek herhangi bir meslek var mı?

Yapay zekâyla yarışabilecek herhangi bir meslek var mı?

13.04.2025 - 01:00 | Son Güncellenme:

Yapay zekânın dünyadaki işleri ele geçireceği endişesi malum. Peki yapay zekâya karşı güvende olan hiç bir meslek yok mu?

Yapay zekâyla yarışabilecek herhangi bir meslek var mı

ŞÜKRÜ ANDAÇ- Son model mini yapay zekâ bilgisayarı ikili kullanımda “405 milyar parametre”ye çıkabiliyor... Yeni nesil çipler saniyede “68 trilyon işlem” (TOPS) gerçekleştirebiliyor... Yapay zekâ destekli GPU işlemcinin 1.5 dakikada tamamladığı bir işlemi 10 saniyede gerçekleştirebiliyor... (Hatırlatma: Bizim şu anda kullandığımız CPU’ların (PC) binlercesi saatlerce uğraşsa bu işlemi yapamayabiliyor.)  Bu satırlardan da anlaşılacağı gibi, insanların “AI” yani yapay zekâ ile rekabet etmesi, yarışması veya mücadele etmesi her geçen gün daha da imkânsız bir hal alıyor. Kazanılmayacak bir yarışta koşmak yerine şimdi neler yapılacağını düşünmek, artık hiç olmadığı kadar önemli.

Haberin Devamı

İşte kritik 3 sektör...

Yapay zekânın pek çok işte insanların yerini alacağını ve birçok çalışanı risk altına sokacağı, tutması kesin gibi görünen bir tahmin halini almış durumda. Bununla birlikte, en azından bir süre için yapay zekâya karşı güvende olan birkaç meslek de yok değil. 90’lı yıllarda Microsoft ile bilgisayar dünyasında büyük sükse yapan, bugünlerde de teknolojinin en büyük 5 devi arasında adını ön sıralara yazdırmayı başaran Bill Gates’e kulak verecek olursak, şimdi sıralayacağımız işlerin yakın gelecekte yapay zekâ ile mücadelede direnç gücü yüksek olacak...

(1) Yazılım -  Yapay zekâ sistemleri geliştiren ve kod yazanlar insansı robotlara karşı güvende. Çünkü yapay zekâ kod üretme yeteneğine sahip ancak yazılım geliştirme için gereken uyarlanabilirliğe, problem çözme zihniyetine ve hassasiyete henüz insan kadar sahip değil. Bu yüzden insanlar hata ayıklama, iyileştirme ve ilerletme konusunda etkili olmaya devam edecek.

Haberin Devamı

(2) Enerji - Enerji sektörü yapay zekâ için karmaşık bir konu, bu segmentte verimliliği kesinlikle artırabilecek olsa da, özellikle krizler ve uzun vadeli planlama aşamalarında analitik becerileri ve karar alma süreçleri nedeniyle insanların yeri kısa sürede doldurulamayacak.

(3) Biyoloji- Yapay zekânın hastalık teşhisinde yardımcı olduğu kanıtlanmış olsa da, hâlâ bilimsel keşif ve eleştirel düşünme becerilerinde ustalaşması lazım. Çünkü halen yapay zekâ bir hipotez oluşturamıyor. Bu yüzden biyologlar tıbbi uzmanlık kazanmada çok önemli bir rol üstlenecek.

Eyvah! İnsansı robotlar yolda

1- Yeni nesil çiplere sahip robotlar akıl yürütüyor, muhakeme yapıyor, farklı farklı becerilere sahip.

2- Çok az bir eğitim sonrası, veriyle insanlara anlamlı ve ölçülemez şekillerde yardıma hazır hale gelebiliyor.

3- İnsan reflekslerine ve sezgilerine benzer şekilde davranabiliyor.

4- Hızlı düşünerek eyleme geçirebiliyor.

5- Çevresi ve eylemleri planlamak için aldığı talimatlar hakkında mantık yürütebiliyor.

6- Sistem yeteneğiyle kavrama, nesneleri bir veya iki kolla hareket ettirme ve temel becerileri uygulama yeteneğine sahip.

Haberin Devamı

7- Sonradan eğitilmiş bir sistem kullanarak otonom (kendi kendine) olarak ev işlerine yardım ediyor, hatta alışveriş yapıyor.

8- Karmaşık görevleri basitçe uygulayabiliyor.

9- Sürekli olarak görev alıyor.

10- Davranışları ve yeteneklerini belirli ihtiyaçlara göre özelleştirebiliyor.