Milliyet ExecutiveYapay zeka, veri, deneyim ve çeviklik

Yapay zeka, veri, deneyim ve çeviklik

26.08.2024 - 19:35 | Son Güncellenme:

“Gelecek rollerimize bugünden hazırlanıyoruz. Bizi geleceğe taşıyacak konuları yapay zeka, veri, deneyim ve çeviklik olarak 4 ana başlıkta toplayarak yol haritamızı çizdik.”

Yapay zeka, veri, deneyim ve çeviklik

EBRU SUNGUR - İşler ve yapma şekilleri teknoloji rüzgarının önünde baş döndürücü bir hızla değişirken kuşkusuz açık ara önde olan sektörlerin başında finans geliyor.

Haberin Devamı

Teknolojiyle iç içeyken bir o kadar da insan kaynağı olmazsa olmazı olan finans sektöründe çalışanlarını bu gelişime ayak uydurmak için yüreklendiren, onlara bu uğurda imkanlar sağlayan kurumlar, bugünün yanı sıra yarını da kazanıyor. Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Özden Önaldı ile çalışanların yeteneklerini nasıl geliştirdiklerini, kariyer yolculuklarında hangi araçlarla onlara destek olduklarını konuştuk. Önaldı geleceğe giden yolda yapay zeka, veri, deneyim ve çevikliği ön plana çıkaran yol haritalarını da paylaştı...

Yapı Kredi’nin insan kaynakları kavramına bakış açısını anlatır mısınız?

Yapı Kredi olarak kuruluş misyonumuzun temellerinden biri olan tüm paydaşlarımız için değer yaratma ilkesini insan kaynakları kavramına bakış açımızın da merkezine yerleştiriyoruz. Temas ettiğimiz her noktada değer yaratma felsefesiyle yetenek kazanımından yeteneği tutundurmaya kariyer döngüsünün her aşamasında insan odaklı bir yaklaşım sergiliyor, insan kaynakları stratejilerimizi bu yaklaşımın üzerine kuruyoruz.

Haberin Devamı

Özellikle bizim gibi köklü, oyun kurucu kurumlar için başka bir ihtimali düşünmek de mümkün değil. Biz bugün bankacılık alanında öncü olmayı sürdürüyor ve 80 yıldır ilklerin bankası olma unvanımızı gururla taşıyorsak, bu başarının sırrı bu değeri hisseden çalışma arkadaşlarımız. Bu değer odaklı yaklaşımımızla insan kaynakları alanında gelişimi merkeze alan, yenilikçi yatırımlar yaparak, değişen dünya ve sektör koşullarına yanıt verecek yetenekli ve işine bağlı çalışanlar yaratmayı hedefliyoruz.

Yapı Kredi bu bakış açısını çalışanlara nasıl aktarıyor?

Bir kurumun söylediklerinden ve anlattıklarından öteye geçerek, somut adımlar atması gerektiğini düşünüyorum. Yapı Kredi’de insan kaynakları stratejilerimizi ve bakış açımızı çalışma arkadaşlarımıza aktarırken en büyük gücümüz hayata geçirdiğimiz uygulamalarımız.

Çalışma arkadaşlarımızın kariyerini ve gelişimini destekleyen projeler, inisiyatifler geliştirerek sözlerimizi eylemlerle taçlandırıyoruz. Çalışma arkadaşlarımız, sunduğumuz rotasyon imkânları, gelişim programları ve yetenek yönetimi projeleriyle sürekli kendilerini geliştirme olanağı buluyor. İyi olma halini (wellbeing) destekleyen uygulamalarımız, takdir - ödüllendirme araçlarımız ve kişinin sosyal hayatına dokunan çeşitli inisiyatiflerimiz ile de değer odaklı bakış açımızı güçlü şekilde hissediyorlar. Bu sayede, çalışma arkadaşlarımızın motivasyonunu ve bağlılığını artırarak, kurum kültürümüzün temellerinden olan değer katma prensibiyle geleceğe emin adımlarla ilerliyoruz.

Haberin Devamı

Türkiye’de bir Anadolu şehrindeki Yapı Kredi şubesinde başlayan bir çalışan, Yapı Kredi’nin insan kaynakları imkânlarından yararlanarak hangi basamağa kadar tırmanabilir?

Çalışma arkadaşlarımızın kariyer yolculuğunu zenginleştirirken gelişim programlarımız, rotasyon imkânlarımız ve mentorluk programlarımız en etkili araçlarımız. “Kariyer Yolculuğum” programımız ile çalışma arkadaşlarımız kendi kariyer yollarını kendileri tasarlıyor. Bu program kapsamında, arkadaşlarımıza ekipler arası rotasyon gerçekleştirme, farklı alanlarda deneyim kazanma şansı ve yeni rolleri için özel olarak tasarlanmış gelişim programları sunuyoruz.

Haberin Devamı

Örneğin gişe asistanı olarak kariyerine başlayan bir arkadaşımız farklı roller için tasarlanan gelişim süreçlerine dahil olup eğitimlerini tamamlayabiliyor, böylece kariyerinin ilerleyen dönemlerinde kendisi için en uygun kariyer yolunu seçmek konusunda inisiyatif alabiliyor.

“Kariyer Yolculuğum” programımız sayesinde bir Anadolu şehrindeki Yapı Kredi şubesinde iş hayatına adım atan bir arkadaşımız, yetkinlikleri ve performansı doğrultusunda Genel Müdürlük pozisyonlarında görev almaya başlayabilir.

Ayrıca sahada liderlik hattını güçlendirmek için tasarladığımız “ŞubeMe Doğru” projemiz kapsamında, uygun yetkinliklere sahip olan çalışma arkadaşlarımız teknik ve yetkinlik gelişim kampları, değerlendirme merkezleri gibi gerekli aşamalardan geçtikten sonra Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerde veya Türkiye’nin bambaşka bir yerinde Şube Müdürü pozisyonuna yükselebilirler.

Haberin Devamı

Yolculuğun her anında yeteneği geliştiriyor

Yapı Kredi’nin çalışanlarının yeteneklerini geliştirmeyi amaçlayan uygulamalarını anlatır mısınız?

Yeteneği geliştirmeye yolculuğun en başında başlıyor, aramıza yeni katılan çalışma arkadaşlarımızı oryantasyon kapsamında birçok gelişim programıyla buluşturuyoruz.

Bunun yanı sıra mevcut yetkinliklerini geliştirmek için tüm rollerdeki çalışma arkadaşlarımıza özel gelişim yolculukları tasarlıyor, mentorluk programlarıyla bu yolculuğu zenginleştiriyoruz.

Kurum içi liderlik gelişim programlarımız ve Türkiye’de ve Harvard, MIT, Warton, Insead gibi dünyada önce çıkan liderlik okulları ile de çalışma arkadaşlarımızı destekliyoruz. Bu kapsamda 2023 yılından bu yana her unvandan yönetici ve yönetici adayı olan 2.000 çalışma arkadaşımız liderlik eğitimlerini tamamladılar. Yeni atanan yöneticilerimize deneyimli yöneticilerimizin mentorluk yaptıkları “İlk 90 Gün” uygulamalarımız ile de birbirimizden öğrenme kültürümüzü güçlendiriyoruz.

Dönüşümü yakalamak meselesi her zaman gündemimizde. 80 yıldır ilklerin bankası olma unvanını gururla taşımamızın bir diğer sebebi, değişen ve dönüşen dünyaya hızla ayak uydurabilme becerimiz.

Günümüzde artık tek bir alanda uzmanlaşmak yeterli değil, özellikle de geleceğin iş hayatında yer alacak yeteneklerin farklı disiplinlerde kendilerini geliştirmeleri gerekiyor. Bu doğrultuda, rotasyon programları düzenleyerek yeteneklerin farklı departmanlarda deneyim kazanmalarını teşvik ediyor ve yetkinliklerini güçlendiriyoruz.

Çalışma arkadaşlarımızın yeteneklerini geliştirmek için sürekli öğrenmenin kıymetinin farkındayız. Bundan yola çıkarak global standartları baz alan gelişim odağımız daima ajandamızdaki önemini koruyor. Yapı Kredi Akademi olarak finans sektörünün en iyi insan kaynağını yetiştiren gelişim merkezi olma vizyonu ile sürdürdüğümüz eğitim ve gelişim faaliyetlerini, yenilikçi yöntemler ve yatırımlarla yapılandırıyoruz. Bu konuda, reskill ve upskill olmak üzere iki temel yaklaşım benimsiyoruz.

Yetkinliklerin dönüşümü

Dijitalleşme ve ardından gelen pandemi ile dönüşümün hızı katbekat arttı. Dönüşümü iş hayatında, teknolojide, günlük yaşamımızda, kısacası hayatımızın her alanında hissediyoruz. Bu etki, yetkinliklerin de dönüşümünü kaçınılmaz hale getiriyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2023’te yayımladığı Geleceğin Meslekleri Raporu’nda 5 yıl içinde bugünün işlerinin yüzde 23’ünün dönüşeceğine dikkat çekiliyor. Biz de bu bilinçle gelecek rollerimize bugünden hazırlanıyoruz. Değişen dünya düzenini gözlemleyerek, geleceğin dinamik koşullarında başarılı olabilmeleri için çalışma arkadaşlarımıza yeni beceriler kazandırmayı hedefliyoruz. Bizi geleceğe taşıyacak konuları yapay zekâ, veri, deneyim ve çeviklik olarak 4 ana başlıkta toplayarak yol haritamızı oluşturduk. Veriyi anlama ve analiz etme, artırılmış gerçeklik, tasarım odaklı müşteri deneyimi tasarımı ve çeviklik odağında gelişim süreçlerine büyük önem veriyoruz.

Ayrıca Koç Topluluğu genelinde başlayan dönüşüm projesi ile bankamızda çalışma arkadaşlarımızı gelecek rollerine hazırlıyor, yetkinliklerini şimdiden güçlendiriyoruz. Yine bu proje kapsamında gerçekleştirilecek olan robotik süreç otomasyonları ile çalışma arkadaşlarımızın değer yaratan işlere daha fazla zaman ayırmalarını sağlayacağız.

Gelişim programlarına yatırım yapmanın yanı sıra düzenli olarak uyguladığımız Hackathon’larla çalışma arkadaşlarımız iş süreçlerini inovatif çözümlerle dönüştürüyor, ChatGPT ve low code kullanmayı öğrenerek fikirler geliştiriyorlar. Mart ayında ikincisini düzenlediğimiz Koç Holding, KoçSistem ve Microsoft iş birliğiyle gerçekleşen Hack Your Job 2.0 kapsamında şube, genel müdürlük, müşteri iletişim merkezi gibi farklı ekiplerde görev alan 30 çalışma arkadaşımız eğitimlerini alarak, iş süreçlerine yapay zekâ destekli çözümler geliştirecek fikirleriyle Hackathon’da yarıştılar. Genel Müdür Yardımcılarımızın jüriliğinde değerlendirdiğimiz bu projeleri hayata geçirme çalışmalarımız devam ediyor.

80 bin kadına teknoloji eğitimi

Teknolojide Fırsat Eşitliği programınızı anlatır mısınız?

80 yıldır pek çok alanda ilklere imza atan, her zaman bir adım önde olan bir kurum olarak, ana faaliyet alanımız olan finans sektörünün yanı sıra sosyal ve toplumsal alanlarda da fayda yaratmak bizim misyonumuz.

Koç Holding’in Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 2030 gündemi arasında yer alan teknoloji ve inovasyon alanında açıkladığı toplumsal cinsiyet eşitliği taahhütleri kapsamında Yapı Kredi olarak 2026 sonuna kadar 80 bin kadına ulaşarak teknoloji alanında farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Bu amaçla, Bahçeşehir Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Eğitim ve Araştırma Enstitüsü UNITAR’a bağlı uluslararası eğitim merkezi CIFAL ortaklığında Teknolojide Fırsat Eşitliği projesini başlattık.

Proje kapsamında büyük veriden yapay zekâya, bulut teknolojilerinden siber güvenliğe, nesnelerin internetinden endüstri 5.0’a kadar konunun uzmanlarıyla birlikte kapsamlı bir eğitim içeriği hazırladık. Alanında uzman profesör ve doçentlerle hazırlanan programımız 11 Aralık 2023 tarihinde başladı.

Geleceğin mesleklerinde deneyim edinmek isteyen 18-27 yaş arasındaki tüm kadınlar hiçbir ön şart aranmadan, tamamen ücretsiz olarak sunduğumuz bu gelişim programına Yapı Kredi web sitesinden kayıt olabilirler.

Ülke genelinde kadınların teknoloji sektörüne daha aktif katılımı için başlattığımız bu projeye, Koç Holding tarafından Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kurulan Umut Kentlerde yaşayan herkes cinsiyet fark etmeksizin başvurabilir.

Yapay zeka, veri, deneyim ve çeviklik

Çalışanlara sağlık, spor, sanat ve koçlukla esenlik

Yapı Kredi’nin çalışan esenliği kavramına bakışı nedir?

Özellikle son yıllarda artan farkındalıkla birlikte, “çalışan esenliği” iş dünyasının öncelikli konularından biri haline geldi. Bu doğrultuda duygusal zekâ, stres yönetimi ve liderlik gelişimi gibi konuların önemi de giderek arttı. İş dünyası, geçmişe göre daha insana odaklı bir yapıya evriliyor ve şirketler insan kaynakları stratejilerini bu doğrultuda oluşturuyor.

Bu bağlamda, biz de sağlık alanında faaliyet gösteren birçok kurumla anlaşmalar yaparak çalışanlarımızın fiziksel ve mental sağlıklarını destekleyecek çeşitli uygulamalara erişimlerini sağlıyoruz. Sadece 2024’ün ilk 3 ayında yaklaşık 6.500 çalışma arkadaşımız sağlıklı beslenmeden, yenidoğan bakımına, psikolojik danışmanlıktan veteriner hizmetlerine pek çok alanda bu uygulamalardan yararlandı.

İnsan kaynakları departmanında görev alan çalışma arkadaşlarımıza wellbeing alanda eğitimler vererek, wellbeing bakış açısını yaklaşım ve aksiyonlarının odağına almalarını hedefliyoruz. Ayrıca Yapı Kredi Teknoloji’de bu yıl kurumsal wellbeing danışmanı istihdam etmeye başladık.

En kritik konulardan

Bankamız bünyesinde faaliyet gösteren spor kulübümüz ile yaklaşık 700 çalışma arkadaşımız yelkenden tenise, atletizmden yüzmeye 18 farklı branşta çeşitli turnuvalara katılıyor. Yapı Kredi Spor Kulübü ile sporun hem fiziksel hem de psikolojik sağlık üzerindeki olumlu etkilerini vurguluyoruz. Bu tür imkânların gelecekte çalışan esenliği, hobilerin gerçekleştirilmesi ve iş - özel yaşam dengesinin sağlanması açısından daha da değerli ve yaygın hale geleceğine inanıyorum.

İş - özel yaşam dengesi demişken sosyalleşmenin de çalışan esenliğini sağlamada en kritik konulardan biri olduğunun bilinciyle sadece sporla sınırlı kalmıyor, kültür sanat alanında çalışma arkadaşlarımızın deneyimini zenginleştiriyoruz. Çalışma arkadaşlarımızın şehirlerindeki konser, tiyatro gibi etkinliklerin biletlerine indirimli olarak eriştikleri platformumuz BizClub’da son 1 yılda yaklaşık 18.000 bilet satıldı. Yeni uygulamalarımızı devreye alırken hedeflerimiz yeteneği tespit etmek, dönüştürmek ve güçlendirmek, bağlı çalışan yaratmak, liderlik kültürünü tüm çalışanlara yaygınlaştırmak ve en iyi insan kaynakları hizmet modelini müşteri odağı ile sunmak. Bu hedeflerimizi gerçekleştirmek için 2024’te çeşitli projeler hayata geçirdik ve geçirmeye devam edeceğiz.